S-ordfører: Kriminelle piger skal ikke spærres inde

Selv om de var anbragt på en døgninstitution, hvor man forsøgte at få dem på ret køl igen, kunne to 14-årige voldelige og udadreagerende piger frit forlade stedet og overfalde den tidligere folketingspolitiker Naser Khaders datter.

Institutionen MulitfunC i København har nemlig ikke mulighed for at lukke døren for de unge og forhindre dem i at gå, fordi der hverken er tale om et ungdomsfængsel eller en lukket institution.

- Det er svære betingelser at arbejde med, og det kan være frustrerende, siger teamchef Claus Toftekær fra MultifunC til BT.

Læs også: Naser Khaders 14-årige datter tæsket af pigebande

Alligevel er Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, tilbageholdende med at gribe ind og foreslå en lovændring.

- Der er noget, der tyder på, at de piger, der har begået overfaldet, ikke har det sundt i de rammer, de færdes i nu. Omvendt er det heller ikke nogen løsning at spærre dem inde resten af deres liv.

- Jeg tvivler i hvert fald på, at det vil gøre dem mindre kriminelle, men jeg vil gerne diskutere, hvordan det eventuelt kunne foregå i mindre omfang.

- Derfor synes jeg også, at vi skal lytte til de anbefalinger, der kommer fra institutionen, så vi kan undgå, at det her sker igen. Det er dybt uacceptabelt og traumatiserende for hende, det er gået ud over, siger Trine Bramsen.

Hos Venstre er socialordfører Eyvind Vesselbo også tilbageholdende med at give åbne institutioner mulighed for at låse døren.

Han ærgrer sig i stedet for over de mange skattemillioner, der med skiftende held bliver brugt på institutioner som MultifunC.

- Det er dyre projekter, som burde sikre, at sådan noget som det her ikke burde forekomme. Det hjælper jo ikke noget, hvis ikke det har den effekt, at de unge ikke bliver resocialiseret eller bliver forhindret i at begå ny kriminalitet.

- Derfor skal vi sikre, at institutionerne er bemandet på en måde, så de hjælper de unge mennesker, men også sikrer at de ikke laver ulykker, siger Vesselbo.

Dansk Folkepartis socialordfører, Karin Nødgaard, mener, at en sænkelse af den kriminelle lavalder til 14 kunne være med til at løse problemet.

- Hvis den kriminelle lavalder havde været 14, som vi hele tiden har været fortaler for, så havde der været nogle andre muligheder for at gribe ind og vise, at sådanne ting skal have en konsekvens.

- Hvis ikke vi gør det, så svigter vi ikke kun dem, der bliver overfaldet, men også de piger der er havnet i et forkert miljø, siger hun.

Den vej er Trine Bramsen dog ikke villig til at gå.

- Der er intet, der peger på, at det gør unge mindre kriminelle at sænke den kriminelle lavalder.

- Disse piger har nogle problemer, og dem afhjælper man ikke ved at smide dem i fængsel. Man skal i stedet sikre, at de får nogle bedre venner og sundere interesser, siger hun.

Når de anbragte på MultifunC stikker af fra institutionen, bliver den kommunale døgnvagt og politiet orienteret.

Politiet optager dog først anmeldelser af bortløbne unge, når der er gået 24 timer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip