S-ordfører raser over DR's ukorrekte exitprognoser

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

DR må ud med en ordentlig undskyldning for de fejlfyldte exitprognoser, der tirsdag aften malede et billede af et katastrofalt socialdemokratisk valg.

Det er konklusionen fra Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke.

- Jeg synes, DR skylder seerne en stor undskyldning, for det er virkelig en useriøs og pinlig omgang.

- Det er ikke DR værdigt. Og det må give anledning til selvransagelse, når man går ud med så fejlbehæftede tal og på så smalt et grundlag laver så kraftige konklusioner, siger han til Ritzau.

Den første prognose fra Epinion, som DR viderebragte, gav Socialdemokraterne 22,7 procent af stemmerne, og den næste prognose tirsdag aften sagde 25,3 procent.

Men den endelige optælling af stemmerne viste natten til onsdag, at Socialdemokraterne fortsat er Danmarks største kommunale parti med 29,5 procent af stemmerne

De ukorrekte prognoser gjorde Magnus Heunickes aften til lidt af en rutsjebanetur.

- Vi havde faktisk en god fornemmelse hele valgdagen. Men så kom den første exitprognose, som viste, at vi ville blive overhalet massivt af Venstre. Og det gjorde den næste også. Det var vi selvfølgelig kede af.

- Men da stemmerne blev talt op, viste det sig, at Socialdemokraterne stadig er Danmarks største kommunale parti. Det har jeg aldrig prøvet før. Når man ser dagens avisforsider, så er det et helt andet resultat, end det der rent faktisk skete.

Spørgsmål: I fremsatte i 2009 et forslag om forbud mod exitprognoser. Vil I gøre det igen?

- Nej, det vil være for vanskeligt i praksis. I dagens mediebillede vil det være urealistisk, fordi netmedierne fylder så meget. Frankrig har et forbud mod exitpolls. Men så laver de fransktalende netmedier i Belgien bare prognoserne i stedet.

- Jeg vil hellere appellere til selvransagelse hos de danske medier, siger Magnus Heunicke.

Epinions exitprognoser baserer sig på 744 respondenter.

DR har natten til onsdag på sin hjemmeside beklaget de misvisende exitmålinger.

/ritzau/