S: Peberspray giver tryghed for fængselsbetjente

Når der pludselig opstår en konflikt mellem to indsatte i et af landets lukkede fængsler eller arresthuse, gør en peberspray mere gavn, hvis den sidder i bæltet på en fængselsbetjent, end hvis den ligger i et skab på vagtstuen.

Det er argumentet for, at landets fængselsbetjente nu får lov til at have en peberspray ved hånden, lyder det fra Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

- Det har længe været et ønske fra fængselsbetjentene, at de kunne medbringe peberspray, når der var tilspidsede konflikter i fængslerne.

- Miljøet i fængslerne kan være råt og meget hårdt. Der kan til tider opstå konflikter blandt de indsatte, og der kan være indsatte med en truende adfærd. Det er på den baggrund, at fængselsbetjentene får udvidet adgang til peberspray, siger retsordføreren.

Ifølge Trine Bramsen er det især hensynet til fængselsbetjentenes sikkerhed og tryghed, der har fået justitsministeren til at udvide adgangen til peberspray for fængselsbetjentene, som kommer i kontakt med de særligt farlige fanger i landets lukkede afdelinger, lukkede fængsler og arresthuse.

- Tidligere var det sådan, at når der opstod en konflikt, kunne de løbe ned på vagtstuen og hente en peberspray, men det er klart, at det ikke giver tryghed for fængselsbetjentene. I de situationer, hvor den skal bruges, er der lidt for langt ned på vagtstuen, siger Trine Bramsen.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) skriver ifølge Information i et svar til Folketingets Retsudvalg, at hun har valgt at følge Direktoratet for Kriminalforsorgens anbefaling og udvide personalets adgang til at bære peberspray.

Enhedslisten frygter ifølge Information, at udvidet adgang til peberspray blot vil øge brugen af magtmidler i fængslerne og ønsker i stedet mere personale.

Men Trine Bramsen deler ikke bekymringen for, at brugen af magtmidler vil eskalere.

- Vi har nogle utroligt dygtige fængselsbetjente, så jeg deler ikke bekymringen, siger hun.

- Det handler om, at fængselsbetjentene skal føle sig mere trygge, og at de skal have et redskab i de meget tilspidsede konflikter, som nogle gange går for vidt, fordi de har svært ved at få kontrol over dem, tilføjer Trine Bramsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip