S sætter sin lid til grønlandsk selvstyre

Hos Socialdemokraterne bakker man op om det grønlandske selvstyre, hvorfor partiet ikke blander sig i, hvorvidt Grønland bør opgive sine planer om at løsrive sig fra Danmark.

Det siger grønlandsordfører Flemming Møller Mortensen (S) til Ritzau, efter en ny rapport konkluderer, at der vil gå flere år, før Grønland kan tjene nok på landets naturressourcer til at leve uafhængigt af Danmark.

- Jeg synes, at de skal lytte til den her rapport, som de lytter til alle andre rapporter og undersøgelser.

- Og jeg vil gerne hjælpe, alt det jeg kan som en ligestillet bror og ikke som en storebror. Og så vil jeg håbe, at selvstyreloven er en tilstrækkelig ramme for, at der bliver truffet velbegrundede og konsekvensvurderede beslutninger for Grønland, siger ordføreren.

Den grønlandske landsstyreformand, Aleqa Hammond, har gjort det klart op til flere gange, at hun ønsker et uafhængigt Grønland.

Men i rapporten, som er udarbejdet af 13 nordiske forskere, konkluderes det, at Grønland skal bruge omkring 24 såkaldte storskalaminer for at kompensere for, at de ved en løsrivelse mister et årligt bloktilskud på 3,6 milliarder kroner fra Danmark.

På nuværende tidspunkt er kun to miner planlagt, og de mangler fortsat finansiering.

Dansk Folkeparti mener, at Grønland skal se rapporten som et signal på, at landet bør droppe drømmene om at løsrive sig fra Danmark og Rigsfællesskabet.

Men det er Flemming Møller Mortensen uenig i.

- Det er ikke respektfuldt af DF i forhold til selvstyrelovgivningen, som har overladt væsentlige politiske beslutninger til det grønlandske parlament.

- Vi skal selvfølgelig have en debat og give gode råd til hinanden. Men hvis rådene ikke indgår i en dialog, vil det blive opfattet som at spille storebror, og det ønsker vi ikke fra Socialdemokraternes side af, siger S-ordføreren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip