S: Venstre gentager myte om skattestop i angrebsmanual

Socialdemokraterne anklager Venstre for endnu en faktuel fejl i den valgmanual, som partiet har udleveret til sine folketingskandidater.

Også når det gælder skattepolitikken indeholder manualen fejl, mener Socialdemokraterne. I manualen hedder det blandt andet:

"Under VK-regeringen sikrede skattestoppet i 10 år, at skatter og afgifter ikke pludselig blev sat op."

Opgørelser fra Skatteministeriet til Folketinget har dog flere gange peget på, at VK-regeringens skattestop langt fra betød, at skatter- og afgifter blev holdt i ro, siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Ole Hækkerup.

Han henviser til to svar fra Skatteministeriet til socialdemokratiske skatteordførere. I det ene fastslår Skatteministeriet, at VK-regeringerne under Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen i perioden fra 2001 til 2011 satte skatter og afgifter op 287 gange.

I det andet svar vurderer Skatteministeriet, at skatten for erhvervslivet blev sat op 101 gange i Lars Løkke Rasmussens tid som statsminister.

Venstre forsvarer dog skattestoppet med, at selvom nogle skatter og afgifter blev sat op under VK-regeringerne, så blev det samlede skattetryk mindre, fordi andre skatter og afgifter blev sat ned. Det giver Socialdemokraternes politiske ordfører Ole Hækkerup dog ikke meget for:

- Det er ikke det, man lægger op til i valgmanualen. Løkke satte skatten op mere end 100 gange, og derfor er det faktuelt forkert, når man skriver, at skatterne blev holdt i ro.

- Venstre opfordrer i valgmanualen sine kandidater til at beskylde SR-regeringen for løftebrud. Men i forhold til skattestoppet har Venstre selv begået løftebrud, siger Ole Hækkerup.

Venstre erkender i valgmanualen, at partiet også med Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister har "lagt stemmer til at forhøje enkelte skatter og afgifter".

Ifølge Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, var det dog blevet væsentlig dyrere for danskerne, hvis ikke Venstres var gået med i aftalerne under den røde regering.

Han afviser, at valgmanualens afsnit om skattestoppet er misvisende:

- Det er hævet over enhver tvivl, at skattestoppet gav danskerne tryghed omkring skatten i de 10 år, vi sad ved magten, siger Torsten Schack Pedersen og tilføjer om skattestigningerne:

- Vi lavede en fuldt finansieret skattereform i 2009. Og jeg er glad for, at Socialdemokraterne nu erkender, at den var fuldt finansieret. Det er rigtig, at nogle skatter blev sat op, men så blev skatten på arbejde til gengæld sat markant ned, siger Torsten Schack Pedersen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip