S vil ikke give patienter ansvar for egen udredning

Hvis det offentlige sundhedsvæsen ikke kan levere en udredning inden for 30 dage, skal patienter have ret til at gå ud og finde en hurtigere udredning i det private, mener sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Det er dog en misforstået frihed, ministeren giver patienterne, mener Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

- Det er til fare for patienterne, hvis de selv skal ud på markedet og finde ud af, hvor de kan blive udredt. At få stillet en diagnose er ikke noget, man går ned på gadehjørnet og får gjort.

I andet kvartal i år fik 43 procent af patienterne i det offentlige sundhedsvæsen ikke en udredning inden for 30 dage.

Det er til trods for, at det offentlige sundhedsvæsen allerede i dag bruger private klinikker og privathospitaler til at udføre bestemte undersøgelser, når der ikke er tid og plads på landets sygehuse.

- Vi synes, at det er vigtigt at give en rettighed til patienten i stedet for at give en rettighed til systemet til at bestemme over patienten, siger sundhedsminister Sophie Løhde.

Med den frihed følger også et urimeligt ansvar, mener Flemming Møller Mortensen.

- Det er rigtig godt, at sundhedsvæsnet bruger det private til at få lavet bestemte undersøgelser, men som det er nu, er det en læge på sygehuset, der har ansvaret for, at patienten får de undersøgelser, der er brug for, siger han

- Det skal ikke være patientens opgave at finde ud af, hvad patienten fejler.

Regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti, er positive over for forslaget, men mener ikke, at det giver mening uden flere penge til behandling af de diagnoser, der bliver stillet.

- Det kommer til at koste flere midler. Det nytter ikke noget, at flere får en diagnose, når de bagefter skal vente på en behandling, siger sundhedsordfører Liselott Blixt.

Også Liberal Alliance roser ministerens idé.

- Danske patienter skal naturligvis have den behandling, de har krav på, og så er det mindre vigtigt, om den finder sted på et privat eller offentligt hospital, siger partiets sundhedsordfører, May-Britt Kattrup.

/ritzau/

 

Dagens Gossip