Så er der storkeunger i Gundsølille

Det meget milde vejr i foråret betyder, at der allerede nu er levende storkeunger i en rede ved Gundsølille. Det skriver hjemmesiden Storkene.dk.

Det er tidligere end normalt, og det er de milde temperaturer i marts, der er forklaringen på, at ungerne er udklækket så tidligt på foråret.

- Der er ingen tvivl om, at det milde forår der startede allerede i slutningen af februar har været en medvirkende årsag til, at storkeparret nu allerede her i april måned er barslet med unger, siger Jess Frederiksen fra Storkene.dk.

Men selv om de små unger pipper i reden, er det de næste par måneder, der afgør, om ungerne overlever.

Sidste år kom der også unger i reden - men en regnfuld og kold afslutning på maj betød, at kuldet på tre storkeunger ikke overlevede.

- De første par uger er ungerne beskyttet af deres forældre, siger Jess Frederiksen.

- Men når ungerne er et par uger gamle, har forældrene ikke længere mulighed for at skærme dem mod regn og holde dem varme, da de så er for store. På det tidspunkt er vejret en altafgørende faktor, siger han.

Vejret er altså afgørende for, at ungerne bliver flyvefærdige.

Det må nemlig heller ikke være for tørt i den periode, hvor ungerne vokser op. Er det for tørt kan der opstå fødemangel.

I de første par uger af ungernes levetid er det afgørende, at storkene kan finde orme og biller, og netop orme kommer ikke frem til overfladen, hvis jorden er tør og hård.

Storkene.dk oplyser, at storkeparret i Gundsølille lige nu er det eneste af sin slags i Danmark. Den næste måned vil vise om der kommer flere danske ynglepar.

Sidste år var der tre registrerede storkepar i Danmark.

/ritzau/

 

Dagens Gossip