Så kommer sommeren: 7 ting du skal vide om hudkræft

Emma Kirstine Kejser

|

23/05/2013

Dagens topnyheder

1. 80 procent af alle nye diagnosticerede tilfælde af kræft er hudkræft. Det betyder at over 430.000 årligt bliver behandlet for hudkræft i USA. Dog er der gode nyheder. For hudkræft kan let forhindres, ved at tildække sig med enten tøj eller solcreme, og god brug af hatte og solbriller. Både unge som gamle kan få hudkræft, så pas derfor på dig selv. Er du i vandet, så smør solcreme på oftere end ellers, og tag en tshirt på, når du ikke bader.

2. Hudkræft kommer i to former. Melamonia og Non-melamonia. Melamonia er sjældnere, men så flere tusinde ihjel hvert år, da den er langt dødeligere end Non-Melamonia. Jo hurtigere hudkræft bliver opdaget, jo bedre er dine chancer. Hudkræft kan nemlig både fjernes med stråler, det kan fryses væk, eller brændes væk, og i værre tilfælde kan det opereres væk, eller behandles med kemoterapi.

3. Hudkræft er ikke altid synligt, selvom det dog er en god idé, at holde øje med modermærker i mærkelige former og farver. Dog skal du også være opmærksom på sår, der ikke vil hele, små buler og fregner der enten skifter farve eller form. Nogle mærker kan være lette at få øje på, med enten helt mørke farver, eller direkte hvide farver. Nogen kan dog have en egentlig lysere hudfarve. Den bedste måde er dog jævnligt, at få tjekket diverse pigmentfejl og modermærker.

4. Hvis ikke du vidste det i forvejen, så er solariet utroligt farligt, når det kommer til hudkræft. De udstråler nemlig former for radiation, som kan få hudkræften til at udvikle sig, også selvom visse solarie-kæder sørger for visse sikkerhedsstandarter. Flere sundhedsorganisationer fraråder nemlig altid brug af solarie.

5. Hudkræft kan let sprede sig, og blive til andre kræftsygdomme. Når kræftceller spreder sig, kaldes det, at de metastiserer, og på den måde går fra at være en kræftsygdom, til at udvikle sig en ny. Her er hudkræft særlig farlig, fordi den kan findes overalt på kroppen, og derfor ingen grænser har, for hvad den kan udvikle sig til.

6. Ubeskyttede børn under 15 år har større risiko for at få hudkræft. Børn har oftere lysere og tyndere hud end voksne, og er derfor mere følsomme overfor solen, derfor er en god solcreme og beskyttende tøj og hatte essentielle, når det kommer til børn, som opholder sig i solen. Har du et badebassin i haven er det derfor en rigtig god idé, at placere det i skyggen. Undersøgelser viser, at børn som opholder sig meget i solen, har større risiko for at få hudkræft senere i livet.

7. Noget sol er dog godt for dig. Imens det er vigtigt, at være påpasselig med sol, så skal man også huske på, at vi er afhængige af det D-vitamin, som vores hud optager fra solen. D-vitamin hjælper nemlig til med, at gøre vores knogler og muskler stærkere, og styrker generelt vores helbred. Gennem sommeren kan få minutter i solen forsyne dig med rigeligt D-vitamin, imens det om vinteren kan tage flere timer, skriver informationgateway.org.