Så mange elefanter bliver dræbt af danskere hvert år

Jagten på elefanter og deres værdifulde stødtænder foregår i disse år i så stort omfang, at det store pattedyr kan være en uddød race om bare få årtier, advarer forskere. 

Hver eneste dag bliver der skudt 93 elefanter på afrikansk jord, men selvom dyret er truet på eksistensen i en række områder, tilbyder flere danske jagtrejsebureauer elefantjagt.

For mellem 120.000 til 200.000 kroner kan man drage med selskaberne på to ugers elefantjagt i flere forskellige afrikanske lande - blandt andet i Mozambique i det sydøstlige Afrika.

Læs også: På trods af advarsler: Danske jægere dræber elefanter i lande, hvor de er truet af udryddelse

Her foregår drabene - der hovedsageligt udføres af krybskytter – i et sådant omfang, at nu er en reel frygt for, at elefanten vil være et fortidsdyr om bare en generations tid.

Men danske jægere holder sig på ingen måde tilbage, når det kommer til at jage elefanter i Afrika. 

Det viser tal fra Naturstyrelsen, der som en del af den såkaldte Washingtonkonvention er ansvarlig for registrering af import af elfenben og andre jagttrofæer.

De registrerer, når en dansk jæger gerne vil importere værdifulde stødtænder fra Afrika, der er anskaffet som jagttrofæ, og de sidder derfor med et vist overblik over omfanget. 

 

Ifølge deres vurdering, er der cirka en elefant om måneden, der må lade livet for en danskers riffel. 

 

Læs også: Jæger trampet ihjel af elefant, han ville dræbe for at få fat i dens stødtænder

- Registeringen af elefanttrofæer har i de sidste 15 år ligget på omkring et par håndfulde om året, siger Niels Kurt Nielsen fra Naturstyrelsen til Dagens.dk.

Ifølge Naturstyrelsen er der dog usikkerhed om det præcise antal trofæer på grund af selve det digitale registreringssystem, og noget kunne tyde på, at tallet reelt er højere. 

For rejseselskabet Limpopo, der udbyder elefantjagt i Tanzania og Mozambique, vurderer at deres kunder alene står for hvertfald halvdelen af de nedlagte elefanter om året. 

- Vi har måske en eller to håndfulde kunder om året, der deltager i elefantjagt hos os per år, anslår rejsekonsulent i Limpopo Rejser, Ulla Fregerslev, til dagens.dk.  

USA har indført forbud 
Den voldsomme elefantjagt fik sidste år USA's naturstyrelse til at suspendere al import af elefanttrofæer fra Zimbabwe, hvor flere danske jagtrejsebureauer tilbyder elefantjagt.

Det amerikanske forbud skete med den begrundelse, at yderligere elefantdrab –  også selv om de måtte være lovlige – ikke var bæredygtigt.

Herhjemme vurderede Naturstyrelsen i starten af april måned, at danske jagtturister fortsat godt må indføre elefanttrofæer fra lande som Zimbabwe og Mozambique.

Ifølge studier på blandt andet Washington University i USA er Mozambique og visse dele Tanzania de områder, der er hårdest ramt af elefantdrab.

 

Dagens Gossip