Så ofte skændes danske par

Han kommer igen senere hjem fra arbejde end aftalt – og har glemt at købe toiletpapir. Og hun er igen for længe om at gøre sig klar, så de kommer for sent ud ad døren.

Det er ofte små ting i dagligdagen, der starter et skænderi, men større ting, der ligger bag, når danske par kommer op at skændes.

Læs også: Så let undgår du det store skænderi med kæresten

39 procent skændes mellem en gang om dagen og en gang om måneden, viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

Men skænderier behøver ikke at være en falliterklæring for forholdet, siger parterapeut og forfatter til flere bøger om parforhold Martin Østergaard.

- At skændes er et udtryk for, at man ikke har givet op – at man står ved, hvem man er, og siger sin mening. Konflikter er parforholdets største udviklingspotentiale, siger han til Søndagsavisen.

Læs også: Her skændes vi oftest

Tallene i undersøgelsen viser en klar tendens til, at yngre par skændes mere end ældre.

Det skyldes til dels, at jo ældre man er, desto flere år vil parforholdet have på bagen. Og det får antallet af skænderier til at falde, siger mandeforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet.

- Når man er yngre, har man magtkampe om, hvor tit der skal vaskes op og støvsuges. Man sliber kanterne af. Når man har boet sammen i 10-20 år, har man som par fundet sine rutiner, siger han.