Så skal svenskerne til valgstederne

De svenske valgsteder åbnede søndag morgen dørene for vælgerne, der spås at have valgt en ny regering, når dagen er omme.

Efter otte år med en borgerlig koalitionsregering tyder de seneste meningsmålinger før valgdagen på en sejr til den rødgrønne blok i svensk politik. Dermed står Socialdemokraternas leder, Stefan Löfven, til at overtage statsministerposten fra Moderaternas Fredrik Reinfeldt.

Ifølge det svenske nyhedsbureau TT tyder de seneste målinger op mod valgdagen på, at den rødgrønne blok har øget sit forspring.

Men hvor stærk en eventuel rød/grøn regering bestående af Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet afhænger blandt andet af, om Feministiskt initiativ kommer ind i Riksdagen.

Det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterna (SD) ligger til at få det bedste valg nogensinde. Men selvom hverken den rødgrønne eller borgerlige blok ventes at få flertal alene, vil ingen af dem samarbejde med SD i Riksdagen.

De svenske partiledere har en travl valgdag foran sig. Der skal sættes en solid slutspurt ind helt til valgstederne lukker.

– Jeg skal i TV-studie, jeg skal naturligvis stemme, og efter det skal vi til flere arrangementer med Alliansen (den borgerlige koalition, red.), siger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Den socialdemokratiske leder, Stefan Löfven, starter valgdagen med at stemme.

– Vi gør det tidligt på dagen, så ved vi, at det er gjort, siger han til det svenske nyhedsbureau TT.

Også han skal i TV og til flere valgkamparrangementer i løbet af dagen.

– Derefter skal jeg hjem og forberede mig til valgaftenen, siger han.

Valgstederne åbnede klokken 08:00 og lukker klokken 20:00 søndag aften. Omkring 7,3 millioner svenskere har lov at stemme. Ud over at skulle vælge en ny regering skal svenskerne også stemme til kommunalvalg søndag.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip