Sådan donerer du dine lange lokker

Vil du gerne donere dit hår og hjælpe sygdomsramte personer med at få hår på hovedet ?

Ifølge Kræftens Bekæmpelse får de jævnligt henvendelser fra personer, der ønsker at donere deres hår. Men Kræftens Bekæmpelse tager ikke direkte imod håret.
I Danmark er der ikke en organisation, som modtager hår, men du kan sende dit hår direkte til danske parykmagere, som bruger håret til parykker og ikke mindst mindre hårtotter, der dækker skaldede pletter i hovedbunden.

- Efterhånden bruges der mest fiberparykker. Både fordi de er billigere og nemmere at holde. Men der er stadig efterspørgsel på parykker lavet af ægte hår, siger parykmager Lene Lilkær til Dagens.dk.

LÆS OGSÅ: Dansk teenagers rørende beslutning: Derfor klippede jeg mit lange hår

Hun fortæller, at stort set alle de private kunder hun har, er ramt af enten kræft, Alopecia Areata eller andre sygdomme, som har gjort, at de mister håret. 

Der er nogle helt specifikke krav for at parykmagerne kan bruge dit hår.

1. Det skal være omkring 30 cm eller længere.
2. Det skal samles i en hestehale eller fletning, inden det klippes.
3. Håret skal klippes lige over elastikken.
4. Det skal være tørt, inden man lægger det i en pose til afsendelse.

- Hvis det er kortere end 30 cm kan vi ikke arbejde med håret til en paryk. Grunden til, at det skal klippes over elastikken er, at håret skal vende samme vej. Ellers er håret helt ubrugeligt, da det vil filtre i parykken, forklarer Lene Lilkær fra Anker og Løvbo i København.

Der findes parykmagere fordelt over hele landet, som man kan kontakte og sende hår til.