Sådan ødelægger man en PL-klub

Nu er en klubben efter en lang række fejldispositioner nede i bunden af Championship League med en reel risiko for at ende sæsonen som nedrykker til den tredjebedste engelske række.

Men hvordan kunne det gå så galt? Det simple svar hedder en ejer uden forståelse for at drive en fodboldklub.

Efter mesterskabet fulgte en årrække med svingende resultater og endda to sæsoner i den næstbedste række omkring årtusindeskiftet, men Blackburn vendte tilbage og etablerede sig som et af de hold, der hørte til i Premier Leagues gode selskab.

Lige indtil efteråret 2010 hvor Jack Walker Trust sagde ja til et tilbud på 23 millioner pund fra den indiske fjerkrægigant Venky's, der siden har bevist, at man har betydeligt mere forstand på at tjene penge på at lave middagsmad ud af små fjerede kyllinger end at drive en fodboldklub.

Dengang styrede Sam Allardyce tropperne som manager, og i december var Blackburn på en 13. plads i Premier League med fem points afstand til nedrykningsstregen. Men det var ikke nok for de nye indiske ejere, der besluttede at fyre 'Big Sam' og i stedet forfremmede træner Steve Kean til managerposten og en måned senere lod John 'Faxe' Jensen ansætte som assistenttræner.

Med Kean og Faxe overlevede Blackburn akkurat den første sæson under indernes herredømme. Men sæsonen 2011/12 begyndte med en sejr ud af fem kampe, og tilhængerne organiserede protester mod både Venky's, Kean og Faxe. I september fik den danske europamester sparket, og få måneder senere forbød ledelsen fansene at tage protest-bannere ind på stadion.

Fansene svarede tilbage ved at lægge begravelseskranse uden for Ewood Park, men ejerne holdt fast i den upopulære Kean, som endte med at føre holdet ned i Championship efter en katastrofal sæson med bare otte sejre.

Kean valgte selv at gå i september sidste år. Formentlig hang hans opsigelse med Venky-ejernes beslutning om at udnævne malaysieren Shebby Singh til ny såkaldt 'global advisor'. Singh har tidligere været et stort navn hjemme i malaysisk fodbold, og han har senest været ekspertkommentator for det lokale ESPN Star Network. Det er åbenbart i denne rolle, at Venky's-ejerne har ladet sig imponere af Singh, som så har fået en hovedrolle i deres styring af den engelske klub.

Siden har der været gang i svingdøren i den en gang så veldrevne klub. Norske Henning Berg afløste Kean som manager, men han lignede fra den første dag en jaget mand, og den norske forsvarer, der som aktiv vandt mesterskaber med både Manchester United og Blackburn, holdt kun 57 dage i jobbet, hvor han kun nåede at få en enkelt sejr.

Kort før fyringen havde Berg været med til holdets julefest, som han forlod i vrede efter at være blevet overtalt til at optræde med en julestrømpe på hovedet og være blevet forsøgt iklædt en Michael Jackson-paryk. Få dage efter var han færdig i Blackburn.

I januar overtog Michael Appleton manager-posten i Blackburn. Den 37-årige manager har sin primære erfaring som træner, men i november 2011 fik han sit første managerjob i Portsmouth. Sidste år nåede han også at stå i spidsen for Blackpool, inden han 11. januar blev udnævnt som ny boss i Blackburn.

Men han holdt kun 67 dage, så kunne han møde ind til en kuvert med en opsigelse. I stedet for at fyre ham personligt havde Singh nemlig forladt træningsanlægget et kvarter inden Appleton dukkede op til dagens træning.

Efter snart tre år i hænderne på det indiske fjerkræ-imperium er Blackburns ellers så tålmodige fans ved at have fået nok. Tilskuergennemsnittet på Ewood Park er faldet fra 25.008 i 2010/11 til sølle 14.665 i den igangværende sæson. Ganske vist kunne man forvente et dyk efter nedrykningen fra Premier League, men normalt ville en traditionsklub som Blackburn kunne forvente at holde fast på de fleste af tilskuerne i den første sæson nede, hvor de fleste håber på en hurtig oprykning. Det er snarere den generelle fornemmelse af kaos og elendig management på ledelsesgangen end skuffelsen over de dårlige resultater, der har drevet folk væk fra tilskuersæderne.

Venky's har foreløbigt ingen kommentarer til udviklingen, som de har lagt i hænderne på Shebby Singh. Da de overtog klubben, sagde bestyrelsesformand Anuradha Desai, at meningen var, at Blackburn skulle hjælpe med gøre Venky's kendt i hele verden. Det var næppe på denne måde, at Desai havde forestillet, at Venky's skulle blive en navn, som de fleste englændere nu kender som dem, der er ansvarlige for mishandlingen af Blackburn Rovers.

Blackburns placeringer i Premier League de sidste 20 år:

92/93: 493/94: 294/95: 195/96: 796/97: 1397/98: 698/99: 19 (nedrykning)99/00: - (11, 1. division)00/01: - (2, 1. division, oprykning)01/02: 1002/03: 603/04: 1504/05: 1505/06: 606/07: 1007/08: 708/09: 1509/10: 1010/11: 1511/12: 19 (nedrykning)12/13: Aktuelt nummer 18. i Championship

 

Dagens Gossip