Sådan overlever du (forhåbentlig) et flystyrt

Skrevet af Sol Stoffregen

20/02/2014

Dagens topnyheder

Hvem har ikke tænkt, at det kan gå gruelig galt, når man befinder sig flere tusinde meter oppe i luften? Et flystyrt er enhver flypassagerers værste mareridt.

De fleste tænker nok, at alt håb er ude, hvis man styrter ned. Men mange flyulykker behøver ikke få dødelige udgang, hvis du tager dine forholdsregler skriver Huffingtonpost.com. Og såfremt flyet ikke bliver smadret til atomer eller brænder i luften. 

LÆS OGSÅ: Overlevede første gang, døde i andet flystyrt

Huffingtonpost har samlet 10 gode råd, der kan hjælpe flypassagerer med at overleve et flystyrt:

1. Behold sko og sokker på. Det er sikrest at beholde sko og sokker på, da det er nemmere at komme ud af flyet, hvis du kan træde på skarpe genstanden og flammer.

2. Øv dig på at åbne dit sikkerhedsbælte. I situationer med stor panik kan selv de nemmeste ting være svære.

3. Ha' en plan a og en plan b. Tæl hvor mange rækker, der er mellem dig og nødudgangen, så du ved, hvordan du kommer ud, hvis der bliver mørkt eller sløret af røg. Læs sikkerhedsanvisningen, der sidder i sædet foran dig. Vær opmærksom på, hvordan man åbner en nødudgang, og hvor de resterende nødudgange er.

4. Vent ikke altid på instruktioner ved en katastrofe. Hvis flypersonalet er kommet til skade eller er i "negativ-panik", kan det være nødvendigt at handle på egen hånd. Men hvis det ikke er tilfældet, bør du følge personalets anvisninger.

5. Brug den foroverbøjede position. "Brace-postionen", hvor man bøjer hovedet og brystet ned mod skødet, mens du holder fast i dine ben eller ankler, redder liv ved flystyrt. Sædet skal være helt oprejst.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

6. Glem alt om dine ejendele. Den tid du bruger på at få din taske eller overtøj med dig, kan betyde forskellen på liv eller død.              

7. Ha' det rette tøj på. Undgå let antændeligt tøj af polyester og nylon, da fly bærer på store mængder brændstof, der kan gå i brand. Lad højhælede sko og klipklappere blive i kufferten.

8. Vær opmærksom i disse 11 minutter. De fleste flyulykker sker i de første tre minutter efter afgang eller i de sidste otte minutter før landing. Vær fokuseret i disse perioder.

9. Sid på en gangplads max fem rækker fra en nødudgang. Passagerer, der sidder max fem rækker fra en nødudgang er mere tilbøjelige til at slippe fra og overleve et flystyrt end dem, der sidder længere væk.

10. Kom væk fra flyvraget - men ikke for langt. Når du er kommet ud af flyet, skal du komme på sikker afstand, så du ikke bliver såret af fx en eksplosion. Men du skal ikke gå længere væk, end redningsfolk kan finde dig - især hvis du befinder dig i et ødet område.