Sådan sammensættes EU-Kommissionen

Efter at De Radikales partileder, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), lørdag formelt er udpeget til at være Danmarks kandidat til den nye EU-kommission, forventes kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker meget snart at være klar til at sætte hele sit hold.

Her er proceduren for, hvad der er sket indtil nu - og hvad der er i vente de næste dage, uger og måneder. Det er langt fra givet, at tidsplanen kan holde:

* 15. juli: Europaparlamentet godkender Luxembourgs tidligere premierminister, Jean-Claude Juncker, som ny kommissionsformand efter en lang og bitter strid med EU's medlemslande om, hvordan formanden egentlig skulle vælges.

* 16. juli: Et EU-topmøde forsøger forgæves at enes om, hvem der skal være EU's nye udenrigschef. Den post skal besættes, før Juncker kan sætte hele sit hold, da udenrigschefen formelt er en del af kommissionen - men med sin helt egen ansættelsesprocedure, der kræver en indstilling fra EU-topmødet.

* 30. august: EU-landenes stats- og regeringschefer peger på den italienske udenrigsminister, Federica Mogherini, som ny udenrigschef.

* 2. eller 3. september: Juncker ventes at offentliggøre listen med navne på de 26 resterende kommissærer. Efter nomineringen af Vestager mangler kun Holland og Belgien at navngive deres kandidater.

* Derefter: Alle medlemslande godkender Junckers navneliste.

* Ugen 8.-12. september: Juncker ventes at meddele fordelingen af ansvarsområder. Juncker har blandt andet varslet en ny kommissærpost med særligt ansvar for bedre lovgivning og mindre bureaukrati samt nye poster for grundlæggende rettigheder og for migration.

* 22. september-10. oktober: Kommissærkandidaterne til godkendelseshøringer i de relevante fagudvalg i Europaparlamentet.

* 20.-23. oktober: Europaparlamentet stemmer om den samlede kommission på sin plenarforsamling i Strasbourg. Kommissionen skal godkendes som kollegium, så parlamentet kan ikke stemme enkeltkommissærer ud.

* 31. oktober: Barroso-kommissionen har sidste arbejdsdag.

* 1. november: Juncker-kommissionen har første arbejdsdag.

/ritzau/