Sådan tager du imod en kompliment (uden bare at give en tilbage)

Hvis vi påstår, at vi ikke kan lide at få komplimenter, så lyver vi lodret. Og vi ved det godt.

Men ligesom det er vigtigt at mene det, når vi giver andre ros, så er det mindst lige så vigtigt at kunne finde ud af selv at tage imod en kompliment.

Mange ved godt, hvordan de på overfladen skal reagere, når de får en kompliment - men langt fra alle ved, hvordan de skal acceptere den.

LÆS OGSÅ: I morgen fylder denne kvinde 127 år - du vil elske hendes opskrift på et langt liv

Så til dig, som kunne krybe ned i et hul, eller bare bliver helt igennem akavet til mode, når nogle siger rosende ord om dig, har Lindsay Holmes fra Huffington Post samlet en liste med fem ting, du kan gøre for at blive bedre til at tage imod en kompliment:

1. Læg mærke til dit kropssprog
Måden, vi befinder os selv i vores egen krop på, er vigtig for enhver samtale, men især når det kommer til at tage imod ros, er kropssproget din vigtigste allierede. Vores krop kan meget ofte sige meget mere end ord - og samtidig kan de også påvirke vores måde at tænke på.

I et afsnit af Ted Talk fortæller socialpsykiater Amy Cuddy, at det at stå på en selvsikker måde, selvom du slet ikke føler dig selvsikker, kan påvirke cortisol-niveaut i din hjerne - og det kan faktisk have en stor indflydelse på, om du ender med at få succes.

Desuden, viser en undersøgelse, at vores humør med det samme bliver højere, når vi smiler.

LÆS OGSÅ: 5 ting mænd aldrig må sige til kvinder med menstruation

2.Vær ét med dig selv
Mindfulness handler i bund og grund om at være helt bevidst om sine egne tanker, mens de opstår og udspiller sig i hjernen - og med den bevidsthed følger en svækket dømmekraft af de selvsamme tanker. Ved at praktisere mindfulness kan vi anerkende en kompliment og de umiddelbare tanker, vi har om den - og på den måde vælge ikke at reagere negativt.

3. Opdag forskellen mellem ydmyghed og selvnedværdigelse
Beskedenhed er klart en positiv egenskab at besidde, fordi det giver dig evnen til at se det gode i andre, og det gør dig mere samvittighedsfuld. Men der er en hårfin grænse mellem ydmyghed og selvnedværdigelse.

Ifølge socialpsykolog Laura Brannon afviser selv kvinder med højt selvværd komplimenter - mest fordi de gerne vil virke ydmyge.
- Mange tror, at ydmyghed er det samme som ikke at tro på sig selv, fortæller Mike Austin, som er filosofilærer på et universitet i Kentucky.
- Men ydmyghed handler mere om at kende vores egne begrænsninger, styrker og svagheder - moralsk, og på alle mulige andre måder, siger han.

LÆS OGSÅ: God weekend - sådan får du det bedste ud af den

4. Lad være med at give en kompliment retur lige med det samme
Du har helt sikkert prøvet at få en kompliment og straks føle dig forpligtet til at sige noget sødt tilbage til vedkommende. Men sådan skal du ikke gøre, hvis du gerne vil lære selv at tage imod.
Psykolog Susan Quilliam fortæller til Daily Mail, at mange kvinder gør det for at få opmærksomheden væk fra sig selv - og det forstyrker ens egen tanke om, at man slet ikke har fortjent komplimenten i første omgang.
Det at komplimentere andre bare for at gøre det, virker sjældent oprigtigt - så tag hellere at nøjes med at sige “tak”.

LÆS OGSÅ: 8 ting kun personer med depression forstår

5. Tag det til dig - og gem det i din hukommelse
Når vi får selvkritiske tanker umiddelbart efter at have fået ros, stammer det ofte fra en bedragerisk opfattelse af, at folk for det meste ikke mener det, de siger - eller, værre endnu, de tager fejl omkring dine positive kvaliteter.

Og det kan siges meget simpelt: Det passer ikke.
Så næste gang nogen giver dig en oprigtig kompliment, så find en hylde i hjernen at gemme den på - og tag den frem, hver gang, du føler dig utilstrækkelig.
Jo før, du lærer at tro på, at du er roserne værd, jo lettere vil det blive at tage ordentligt imod dem - og så bliver du også langt gladere for dem.