Sådan undgår du "turistmave" på sommerferien

17/06/2014 09:37

Ninna Andreasen

Nyheder

Mest læste i dag

Racerrøv, tyndskid, myldrebæ, sprudelsheisse, sprøjtemås eller bare slet og ret diarré. Kært barn, mange navne.

Fænomenet kan sætte en solid kæp i hjulet på glæden ved at tage på ferie.

Fødevarestyrelsen har begået en hjemmeside med gode råd til, hvordan man undgår at få ødelagt ferien af gener i den genre.

Her er rådene.

1. Skræl det, kog det eller drop det!

Hvis du rejser til eksotiske lande, kan du forebygge dårlig mave eller rejsediarré ved at følge rådene: Skræl frugten selv, spis kun mad, som serveres rygende varmt og pas på med rå grøntsager og salat.

2. Undgå disse fødevarer.

Rå fisk, rå skaldyr og rå æg. Undgå mayonaiseholdige salater og is, der ikke er emballeret fra producenten. Undgå vand direkte fra vandhanen eller som isterninger.

3. Overvej dit indtag af drikkevarer.

Vælg drikkevarer af kogt vand (the og kaffe), mineralvand med kulsyre på flaske med forseglet låg, øl eller surmælksprodukter af kendte mærker.

4. Husk håndhygiejnen. 

Vask hænder ofte på rejsen og gerne, inden du spiser. Det kan være en god idé at bruge håndsprit eller desinfektionsservietter, hvis vandet ikke er rent eller der ikke er adgang til vand.

5. Få de rette vaccinationer.

Nogle vira kommer fra maden. Det gælder eksempelvis Hepatitis A. En vaccination mod det beskytter dig mod leverbetændelse. Rådfør dig med din læge om, hvilke vaccinationer eventuelt kan være relevante alt efter din feriedestination.

6. Hvis uheldet er ude…

Er du allerede blevet ramt af dårlig mave på rejsen, er Fødevarestyrelsens råd at drikke rigeligt med væske og eventuel tage et stoppende middel. Er du syg i flere dage eller får feber eller blodig diarré, bør du altid gå til lægen og eventuel få antibiotika.