Sådan vågner du bedst op om morgenen

Måske kender du dilemmaet: Anne og hendes kæreste er bestemt ikke enige om, hvordan de skal vækkes om morgenen for at få den bedste og mest friske start på dagen.

Anne mener, at det klart må være den bedste måde for kroppen at vågne op på, hvis de lader gardinerne i soveværelset været slået fra, så Solens stråler kan vække dem langsomt.

Annes kæreste er dybt uenig. Han mener, at det må været meget bedre at sove tungt i mørket den halve time ekstra og først vågne, når vækkeuret ringer. »Hvem af os har ret, og skal gardinerne været slået for eller fra?« skriver Anne i en mail til Spørg Videnskaben hos Videnskab.dk.

Søvnforskerne, der kan svare på dét spørgsmål, er klinisk professor og overlæge Poul Jennum fra Københavns Universitet og Glostrup Hospital samt overlæge, dr. med. Philip Tønnesen fra Glostrup Hospital. Det første svar fra forskerne ser dog ikke ud til at løse Anne og hendes kærestes disput.

Læs også hos Videnskab.dk: Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

»Det kan siges meget kort: Det er individuelt, om det bedst kan betale sig at vågne langsomt eller få en halv times søvn mere og så lade vækkeuret hive en ud af søvnen. For nogle mennesker kan det ene bedst betale sig, mens andre får en bedre start på dagen ved det andet,« siger Poul Jennum. Så let slipper søvnforskerne dog ikke. For hvorfor er det så individuelt?

Læs også hos Videnskab.dk: Kvinders nydelse er mere end klitoris

Ifølge Philip Tønnesen er den altafgørende faktor for, om man føler sig frisk, når man vågner, antallet af timer man har fået under dynen, inden man bliver vækket. Voksne mennesker skal have mellem 6 og 8,5 timers søvn hver nat. Hvis vi bare får en halv time mindre end vores behov, kan det betyde, at vi føles os trætte resten af dagen. Hvis Annes kæreste oplever, at han får en halv times mindre søvn, hvis solen vækker ham før tid, og han i forvejen kun lige akkurat får det nødvendige antal timer, kan det meget vel være årsagen til, at han ikke føler sig frisk, når solen vækker ham.

Læs også hos Videnskab.dk: Dyrkere af dominans-sex har det bedre end andre 

»Sover han uforstyrret en halv time mere og får den nødvendige søvntid, kan han derfor føle sig friskere, når vækkeuret ringer. Derfor er mørke og et vækkeur den rigtige løsning for ham,« siger Philip Tønnesen. Omvendt kan Anne have sit søvnbehov dækket, når solen står op, og derfor kan det for hende være mere behageligt at vågne langsomt fremfor af vækkeurets insisterende larm. Man kunne argumentere for, at Anne bare kan blive oppe en halv time længere hver dag.

På den måde kan man forestille sig, at hun heller ikke vil have lyst til at blive vækket af solens stråler en halv time før, hun egentlig er klar til at stå op.

 

Dagens Gossip