Sædbank: Forældre kan vente retssag, hvis de opsøger donorer

Skrevet af admin

09/02/2015

Dagens topnyheder

Aftalen er klar fra starten: Donoren er anonym, og barnet og dets forældre har ikke ret til at møde ham hverken nu eller i fremtiden.

Det er vilkårene for det store flertal af danske donorbørn, der er kommet til verden ved hjælp af sæd fra en anonym donor.

Men det er langtfra alle, der accepterer de vilkår. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Både børn og forældre leder i stor stil efter deres donor og eventuelle halvsøskende på nettet.

Her gør Facebookgrupper og registre som "Donor Sibling Registry" ("Donorsøskendes register", red.) det muligt at efterlyse donorer såvel som søskende ved hjælp af donornumre, datoer og signalementer.

Men praksissen får nu verdens største sædbank - danske Cryos International - til at indskærpe over for forældre, at forsøg på at afsløre donorers eller søskendes identitet kan få juridiske konsekvenser.

- Vi har været nødt til at skrive det ind i vores kontraktmateriale for at gøre vores donorer og kunder helt klart, at de risikerer retsforfølgelse og erstatningskrav fra andre, som deler en donor, og som ikke ønsker at blive fundet, siger direktør i Cryos International, Ole Schou til avisen.

Han understreger, at det alene er donor og forældrene, der risikerer retsforfølgelse.

- Det er dem, der er indgået en aftale med, ikke børnene, siger Ole Schou.

Blandt forældre til børn, der er kommet til verden ved hjælp af donorsæd, er der dyb undren over reaktionen fra Cryos International.

De Facebookgrupper og registre, der formilder kontakt mellem børn, forældre og donorer er kun tilgængelige for personer, der ønsker at finde beslægtede, og bør derfor ikke udgøre en trussel mod dem, der foretrækker at forblive anonyme, siger talsmand for Foreningen Donorbørn og Forældre, Rikke Mønster.

- Langt de fleste er slet ikke interesserede i at finde deres donor, men leder udelukkende efter mulige halvsøskende til deres børn.

/ritzau/