Sæler flere steder i Danmark er influenzaramt

De seneste måneder er der fundet flere døde sæler langs de danske kyster end normalt, og DTU Veterinærinstituttets undersøgelser viser, at årsagen er et udbrud af influenza.

Det er første gang, der er konstateret et stort influenzaudbrud blandt sæler i Europa.

I starten af juli i år påviste DTU Veterinærinstituttet for første gang influenzavirus af typen H10N7 i to sæler fra Anholt.

I september blev det samme virus påvist i døde sæler fra Limfjorden, og i oktober er influenzavirus også påvist i døde sæler ved Hvide Sande, Sædding og Skallingen på den jyske vestkyst.

Sidstnævnte virus er endnu ikke typebestemt, men der er sandsynligvis tale om det samme H10N7 virus. Det samme virus er også påvist i døde sæler ved den svenske vestkyst.

- Der er tidligere rapporteret udbrud af influenza i sæler i Asien og USA, men det er første gang, at et større udbrud af influenzavirus er konstateret i sæler i Europa, siger professor Lars Erik Larsen fra Sektion for Virologi ved DTU Veterinærinstituttet.

Influenzavirusset svækker sælerne, der bliver mere modtagelig for andre infektioner, som kan forværre sygdommen og eventuelt medfører, at sælen dør.

- I første omgang har sælerne sandsynligvis fået influenzaen ved at være i kontakt med fugle eller deres efterladenskaber, men efterfølgende har der formodentligt været tale om, at virusset har smittet fra sæl til sæl, forklarer Lars Erik Larsen.

Fund af influenzavirus i vilde andefugle er almindeligt, uden at det giver anledning til smitte af andre dyr og mennesker.

Der er ikke rapporteret om infektion i mennesker med det påviste virus i forbindelse med udbruddet blandt sælerne i Danmark, men andre influenzavirus af samme type har tidligere forårsaget let infektion hos mennesker.

- Hvis man finder døde sæler, skal man ikke røre dem, men derimod tage kontakt til Naturstyrelsens lokale vildtkonsulent, siger specialkonsulent Mariann Chriél fra Sektion for Diagnostik og Beredskab ved DTU Veterinærinstituttet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip