Sælgere af kopi-møbler står til fængsel i stor sag

Skrevet af admin

14/04/2015

Mest læste i dag

Tre forretningsmænd skal i fængsel, fordi de over internettet har solgt et stort antal kopier af danske design-klassikere.

Det er påstanden fra Bagmandspolitiet i en straffesag, som netop er blevet sendt til Københavns Byret.

I alt nåede mændene at sælge 442 kopier af lamper og møbler designet af blandt andre PH og Arne Jacobsen.

Desuden havde de et lager med flere end 700 genstande, som var klar til salg, mener Bagmandspolitiet.

- Det er den første sag af sin art, hvor man kræver fængsel for handel via engelske kopi-sites, siger Maria Fredenslund.

Hun er leder af Rettighedsalliancen, der er en sammenslutning af rettighedshavere.

Et engelsk selskab opererede via en hjemmeside, som nu er blokeret. Herfra forsøgte mændene at få fat i kunder, som er villige til at betale for kopier.

I England er møbeldesign endnu ikke beskyttet på samme måde som i Danmark. Derfor er det lovligt at sælge kopier på det engelske marked, men ikke på det danske.

Men i den aktuelle sag skete markedsføringen på dansk, og der var et dansk support-telefonnummer. Desuden var prisen i hovedparten af perioden angivet i danske kroner.

Efterforskningen begyndte sidste forår. Under en ransagning i Flensborg blev der beslaglagt 350 paller med kopivarer. Desuden blev politiet i flere lande bedt om assistance.

I Bagmandspolitiet bekræfter senioranklager Dorte Frandsen over for Ritzau, at der er beslaglagt penge hos de tre sigtede mænd.

Hun håber, at sagen kan afgøres som en såkaldt tilståelsessag inden sommerferien.

Ud over fængsel kræver senioranklageren, at byretten frakender mændene retten til at beskæftige sig med handel med brugskunst i to år.

Ofrene i sagen er firmaerne Fritz Hansen A/S, Louis Poulsen Lightning A/S, Carl Hansen & Søn A/S og Erik Jørgensen Møbelfabrik A/S. De havde ikke givet tilladelse til markedsføringen og salget. Firmaerne vil kræve erstatning for den påståede grove krænkelse af ophavsretten.

/ritzau/