Sænk dit blodtryk med en fedtfattig bøf

Har du forhøjet blodtryk og dermed forhøjet risiko for hjertesygdom og slagtilfælde kan en lækker bøf hjælpe dig til at sænke det.

Det viser en ny undersøgelse, der har undersøgt hvordan forskellige mængder oksekød påvirkede forsøgsdeltageres blodtryk. Undersøgelsen fra Penn state University tog udgangspunkt i den såkaldte DASH-diæt (Dietary Approaches to Stop Hypertension), der har vist sig effektiv til at sænke eller undgå forhøjet blodtryk.

Diæten opfordrer til at spise frugt og grøntsager, fedtfattige mejeriprodukter og protein hovedsageligt fra vegetabilske kilder. Kød er ikke forbudt, men det anbefales at begrænse det til et minimum. Det kan dog være svært at sikre et højt protein-indtag alene fra grøntsager og mejerivarer, så forskerne ønskede at teste i hvilket omfang et større indtag af protein fra kød påvirkede blodtrykket.

I de seneste år har flere og flere undersøgelser vist at frygten for køds negative påvirkning af helbredet hovedsageligt relaterer sig til forarbejdede kødvarer som pølser og pålæg og ikke rent, fedtfattigt kød.

Forskerne hvervede 36 deltagere mellem 30 og 65 år, der i fire gange fem uger skulle følge fire forskellige kostplaner med forskellige mængder magert oksekød. 

Læs også: Spis mørk chokolade og gå bedre

Mellem hver kostplan skulle deltagerne spise som de gjorde til hverdag i en uge. Forsøget varede såledet i alt 23 uger.

De fire kostplaner indebar:
En periode på almindelig amerikansk kost med i alt 20 gram magert kød dagligt.
En periode på Dash-diæt med i alt 28 gram magert kød dagligt.
En periode på Dash-lignende diæt med i alt 112 gram magert kød dagligt.
En periode på Dash-lignende diæt med i alt 150 gram magert kød dagligt. 

Proteiner vigtigst
Undersøgelsen viste at den sidste diæt med mest kød var den mest effektive til at sænke blodtrykket, der blev målt ved begyndelsen og slutningen af hver diæt-periode. 

"Denne undersøgelse viser, at næringsrigt magert oksekød kan indgå som en del af et hjerte-sund kost, der reducerer blodtrykket, hvilket kan medvirke til at sænke risikoen for hjertekar-sygdom," siger Penny M. Kris-Etherton, der er professor i ernæring ved Penn State.

Forskerne konstaterer i tidsskriftet Journal of Human Hypertension, at magert oksekød kan nydes som den dominerende proteinkilde i en DASH-lignende diæt, sammen med frugt, grøntsager og fedtfattige mejeriprodukter, for effektivt at sikre et lavere blodtryk hos raske personer.

Læs også: 10 råd til at sænke blodtrykket uden medicin

"Undersøgelsen tyder på, at det er det samlede proteinindtag - ikke typen af protein - der er medvirkende til at reducere blodtrykket," skriver forskerne.

Du kan formentlig derfor også erstatte bøffen med protein-rige laks eller andre fisk, der også har vist sig at have mange andre sunde helbredseffekter.

 

Dagens Gossip