Særterapi til børn af afdøde alkoholikere virker

Børn og unge, der har mistet deres forældre som følge af alkoholmisbrug, bliver mindre deprimerede, får mere selvværd og er i højere grad i stand til at gennemføre en uddannelse, når de har været i sorgbehandling udelukkende med andre, der har været udsat for det samme.

Det viser en ny undersøgelse fra foreningen Børn, Unge og Sorg, som rådgiver børn og unge i alderen op til 28 år.

88 ud af 117 behandlede personer har deltaget i undersøgelsen, som er foretaget et halvt år efter, at de har afsluttet et et år langt terapiforløb.

Den positive udvikling glæder direktør i Børn, Unge og Sorg, Preben Engelbrekt.

Han ønsker dog også, at børn af afdøde alkoholikere skal høre ind under den behandlingsgaranti, der gælder børn af misbrugere. Det er der ud over livskvaliteten for de ramte også penge i for samfundet, lyder det:

- Hvis unge, der har et behandlingsbehov, får hjælp, når de har brug for det, så ryger de ikke ud af deres uddannelser, og de begår heller ikke kriminalitet. Og så får vi reduceret risikoen for depression markant.

- Det er der, de største samfundsmæssige besparelser er pr. ung, som vi hjælper. Derfor går vi ind og råber vagt i gevær og siger, at også dem, som mister forældre af alkoholmisbrug, bør omfattes af den her behandlingsgaranti, siger Preben Engelbrekt til Ritzau.

I 2012 fik foreningen lavet en cost benefit-analyse af Rambøll. Den viser, at staten og den pågældende kommune tilsammen sparer 230.000 kroner per barn i alderen 0 til 17 år og 288.000 kroner per ung i alderen 18 til 28 år, som Børn, Unge og Sorg hjælper.

Med foreningens 1600 børn og unge i terapi hvert år er der altså mange penge at hente.

Dansk Folkeparti og De Konservative fremsatte før sommerferien et beslutningsforslag om en behandlingsgaranti for børn og unge, hvis forældre er misbrugere. Forslaget fik opbakning fra alle partier i Folketinget, og regeringen skal nu forberede et lovforslag.

Dansk Folkepartis socialordfører, Karin Nødgaard, er enig i, at garantien bør udstrækkes til også at gælde børn, hvis forældre er døde af et alkoholmisbrug.

- Uanset om forældrene lever eller er døde, har disse børn oplevet et svigt på grund af alkohol. Derfor forventer jeg, at garantien også kommer til at gælde børn og unge, der har mistet deres forældre, siger Karin Nødgaard til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/