Sæt dig ned - og du risikerer at dø

Man kan dø af at drikke for meget alkohol, man kan også dø af at ryge mange cigaretter. Men det er nok de færreste, der tænker på, at man kan dø af at sidde stille i for mange timer.

Det er det finske institut for folkesundhed UKK, som torsdag advarer mod det meget sidderi, skriver nyhedsbureauet FNB.

Risikoen for at dø øges mærkbart, hvis man sidder ned mere end syv timer om dagen. Det gælder både de mange timer på kontorstolen, turen hjem i bilen og de mange timer i sofaen foran fjernsynet.

UKK-instituttet mener derfor, at de generelle anbefalinger om motion også skal indeholde en advarsel mod at sidde og se tv for længe ad gangen.

UKK-instituttet henviser til, at undersøgelser har påpeget, at det knap nytter at motionere for at slippe uden om dødsrisikoen ved at sidde for meget.

Det er dokumenteret i et nyere studie af kvinder, der er offentliggjort i American Journal of Preventive Medicin.

- Selv om vi udfører den anbefalede dosis af moderat til heftig motionering, så vil man stadig have en højere risiko for at dø, hvis man bruger for mange timer siddende, siger en af studiets forfattere, JoAnn Manson, fra Harvard Medical School.

Et nyere studie fra Australien, hvor 220.000 beboere i New South Wales er undersøgt, viser ifølge magasinet Forbes, at de, der sidder mere end 11 timer, har 40 procent større risiko for at dø inden for tre år, end de, der sidder mindre end fire timer om dagen. Også selv om man motionerer.

UKK-instituttet i Tampere betoner, at de, som sidder meget hver dag, skal opfordres til at sidde mindre og røre sig mere.

I USA er nogle virksomheder begyndt at forsøge sig med "trædemølle-borde", hvor de ansatte kan bevæge sig, mens de skriver på computer eller besvarer telefonopkald. Men det er en dyr løsning.

Hæve-sænke-borde er også en anden mulighed for at komme det meget sidderi til livs.

/ritzau/

 

Dagens Gossip