Sag om voldsanklager mod alkoholisk mor skaber debat

admin

|

27/11/2014

Dagens topnyheder

En britisk domstol skal i næste uge tage stilling til, om en kvinde har "udøvet vold" mod sin datter ved at drikke tæt under graviditeten i en aktuel sag, der vækker bekymring over kriminalisering af mødre.

Det er en lokal myndighed, som har rejst sagen om skader på vegne af den syvårige pige, der bor på et børnehjem med svære alkoholrelaterede handicap.

Ifølge hjemmets advokater var moren hensynsløs med sine drikkevaner, der under graviditeten angiveligt løb op i en halv liter vodka og seks dåser øl dagligt.

Det indgår ikke i påstanden, at skaderne er påført med overlæg, men ifølge advokaterne havde moren diskuteret sit misbrug med professionelle - men hun fortsatte alligevel med at løbe risikoen.

Sagen har vakt heftig debat i Storbritannien omkring både alkoholskader og rettigheder for mødre og fostre. Abort har været tilladt siden 1967 i Storbritannien.

Der ventes ingen egentlig strafferetslig anklage imod moren, men kvinderettighedsgrupper har advaret om, at sagen risikerer at åbne for, at myndighederne på sigt kan gribe ind over for gravide, hvilket sker i stigende grad i USA.

- Hvis domstolen skulle fortolke loven som ønske af rådet, vil det skabe en præcedens, som vil kunne bruges til at straffe kvinder, der drikker under deres graviditet, siger gruppen Britisk Graviditetsrådgivning og Fødselsrettigheder.

Den syvårige pige er alvorligt ramt af sygdommen Fasd, der er en paraplybetegnelse for alkoholskader på fostre og dækker over alt fra hjerte- og nyreproblemer til nedsat intelligens.

/ritzau/AFP