Sagsøgt bankboss: Retssager er spild af penge

Skrevet af admin

06/04/2016

Dagens topnyheder

Når alle regninger til sidst lægges sammen, kan man risikere, at en retssag mod ledelsen af Amagerbanken kommer til at koste en kvart milliard kroner.

Sådan lyder det fra en af de sagsøgte i sagen, den tidligere bestyrelsesformand N. E. Nielsen.

Personligt klager han ikke over at være inddraget i den konkrete sag - men tager i en pause de samfundsmæssige briller på.

- Der er tale om et stort værdispild. De penge kunne være brugt meget bedre, siger han.

Den hvidhårede, erfarne advokat står midt i et ombygget retslokale i Lyngby. I pausen er de cirka 30 advokater, dommere, fuldmægtige og sagsøgte myldret ud.

Retten har reserveret én etage til sagen, som risikerer at vare i op til 160 retsdage.

- De sagsøgte har jo 22 advokater, der skal arbejde med sagen i halvandet år, bemærker N.E. Nielsen om omkostningerne.

Dertil kommer aflønningen af tre dommere, en protokolfører og ikke mindst Finansiel Stabilitets advokater, som har beskæftiget sig med sagen i flere år.

Også kammeradvokaten har været i sving med Amagerbanken, og det samme har politiet.

N. E. Nielsen understreger, at hans bud på de samlede omkostninger af gode grunde er et skøn.

- Som enkeltperson er det skræmmende at se, hvor store økonomiske og menneskelige ressourcer, der bliver formøblet på dette her, siger han.

Den tidligere bestyrelsesformand ser også et overordnet retssikkerhedsmæssigt problem. Finansiel Stabilitet har indledt et omkostningstungt juridisk angreb, som de sagsøgte borgere langt fra kan matche. Dermed opstår der et misforhold, lyder det.

- Men jeg piber ikke, understreger den tidligere bestyrelsesformand.

- Når man påtager sig et ansvar, skal man være klar til at tage det sure med det søde, siger han.

Finansiel Stabilitet fører retssager mod ledelsen af syv pengeinstitutter. I flere sager skal der bruges cirka 100 retsdage.

Indtil sidste år har det statslige selskab betalt 203 millioner kroner for advokathjælp til de syv sager. Alene sidste år blev der brugt cirka 50 millioner. Retsopgøret vil stå på i flere år.

- Jeg mener, at der er tale om et personligt og økonomisk tidsspilde, som man bliver nødt til at gøre op med. Men det er i bund og grund et politisk spørgsmål, siger N.E. Nielsen.

I den sag, som onsdag er indledt om Amagerbanken, afkræves N. E. Nielsen og en række andre 900 millioner kroner. Alle kræver frifindelse.

/ritzau/