Said Mansour mister statsborgerskab efter terrordom

01/07/2015 16:15

admin

Nyheder

Mest læste i dag

I en tætpakket retssal i Østre Landsret fik Boghandleren fra Brønshøj, Said Mansour, onsdag frataget sit danske statsborgerskab for blandt andet at have opfordret til terror.

Det er første gang i dansk retshistorie, at en lovovertræder fratages sit danske pas.

Desuden idømmes Said Mansour fire års fængsel og udvises efter udstået straf. Det vil i praksis formentlig betyde, at han vil komme til at leve på tålt ophold i Danmark.

Retten var dog ikke helt enig om straffen. Seks ud af 18 dommerstemmer i nævningetinget ville idømme ham fire og et halvt års fængsel, mens en enkelt dommerstemme afviste at fratage ham det danske statsborgerskab.

Hvis hovedpersonen selv var rystet over landsrettens afgørelse, lod han sig ikke mærke med det.

Den langskæggede og kjortelklædte mand, der i øvrigt ligesom flere af tilhørerne nægtede at rejse sig for dommere og nævninge, modtog dommen uden at fortrække en mine.

Mansour har støttet terrorisme, har opfordret til drab på navngivne personer og overtrådt straffelovens såkaldte racismeparagraf, fastslog landsretten i sidste uge, og onsdag er der altså faldet dom over boghandleren.

En del af de ulovlige ytringer er sendt via e-mail og slået op på Facebook.

Samtidig er 55-årige Mansour ifølge landsretten skyldig i at fremme terror ved at udbrede tre bøger af den omstridte prædikant Abu Qatada.

Said Mansour stammer fra Casablanca i Marokko, men har boet i Danmark siden 1984 og blev dansk statsborger i 1988.

I retten har Mansour gjort det tydeligt, at han netop frygter en udvisning til Marokko.

- Jeg bliver henrettet, har han sagt.

Landsretten har dog ikke taget stilling til, om han rent faktisk skal sendes til Marokko, når han har udstået sin straf. Det er op til udlændingemyndighederne at afgøre til sin tid.

Marokko, der i øvrigt har begæret Mansour udleveret, er kendt for at bruge tortur, så det vil formentlig ende med, at han bliver i Danmark på tålt ophold.

Sagen er dog ikke slut med afgørelsen i Østre Landsret. Umiddelbart efter dommen bebudede hans forsvarer, advokat Thorkild Høyer, at man vil forsøge at få sagen for Højesteret.

- Vi vil først og fremmest have omstødt fratagelsen af statsborgerskabet og udvisningen, men vi vil også have en mildere straf, siger han til Ritzau.

Det er anden gang, at Mansour dømmes for at have fungeret som en slags pr-mand for terrorisme. I 2007 fik han tre år og seks måneders fængsel for at opfordre til terror.

/ritzau/