Salman Rushdie modtager Danmarks største litteraturpris

Den indisk-britiske forfatter Salman Rushdie modtog søndag litteraturprisen H.C. Andersen Literature Award 2014.

Prisen blev overrakt af Kronprinsesse Mary i Odense og var på 500.000 kroner og en statue af den grimme ælling skabt af kunstneren Stine Ring.

I begrundelsen for valget af Salman Rushdie hedder det blandt andet, at han har skrevet historier, der "både går til hjertet, og som udfordrer tanken med svimlende plots og et mylder af forunderlige personer."

Ifølge forfatterens danske forlægger, som er Gyldendals litterære direktør Johannes Riis, er det indlysende, at Rushdie modtager H.C. Andersen-prisen.

- Vi har her en forfatter, der har en tilgang til fantasiens verden, som ikke ret mange andre har. Han ligger i klar forlængelse af H.C. Andersen og hans univers. Så jeg synes, det er helt selvfølgeligt, at han får denne pris, siger Johannes Riis.

Salman Rushdies besøg i Danmark i forbindelse med overrækkelsen af prisen har været mere rolig end nogle af forfatterens tidligere besøg.

Da Salman Rushdie i 1996 var inviteret til København for at modtage EU's litterære Aristeion-pris på kunstmuseet Arken i Ishøj, stod landet på den anden ende.

Ayatollah Khomeinis præstestyre i Iran havde i 1989 udstedt en muslimsk døds-fatwa mod Rushdie for blasfemi og udlovet en dusør til den, der ville dræbe ham.

Nyrup-regeringen nægtede i første omgang Rushdie indrejse for at hente EU-prisen, da der ikke kunne garanteres for hans sikkerhed.

Efter en storm af anklager mod Nyrup, gav regeringen efter for presset og inviterede til sidst Salman Rushdie. Derfor var Rushdie og Arken var pakket ind i sværtbevæbnet politi, som sjældent set i Danmark.

Salman Rushdie har de senere år været stadig mere synlig og også besøgt Danmark flere gange uden den store ståhej og med et noget mindre sikkerhedsopbud.

Det har dels til været boglanceringer, dels inviteret af Dansk PEN, der er den danske afdeling af International PEN, der blandt andet kæmper for ytringsfrihed.

/ritzau/

 

Dagens Gossip