Saltunderskud får sommerfugle til at slubre skildpaddetårer

Videnskab.dk

|

16/09/2013

Dagens topnyheder

Når den gulnakkede skildpadde Podocnemis unifilis plasker op ad Amazonas floder, sværmer sommerfuglene omkring deres hoveder. Det gør de for at sippe tårer direkte ud af skildpaddernes øjenkrog.

Svaret på, hvorfor sommerfuglene foretrækker skildpaddetårer i et miljø, som er fyldt med fugt, skal formodentlig findes i mineralsammensætningen i tårerne.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Skildpadderne får rigeligt med salt gennem deres kødfyldte kost, mens de planteædende sommerfugle har sværere ved at få salt nok.

Det manglende salt - og sandsynligvis andre mineraler - kan de eksempelvis få fra skildpaddetårer.

Artiklen fortsætter under videoen:

Du kan se det noget særlige optrin i fantastiske billeder hos Videnskab.dk.

De gulnakkede skildpadder findes i det vestlige område af Amazonas' regnskov, hvor der er over 1.600 kilometer til Atlanterhavet, og Andesbjergene afskærer luftbårne mineraler fra Stillehavet.

Derfor er sommerfuglene nødt til at være kreative.

Sommerfuglene er såmænd ikke kræsne i deres jagt på salt. Ifølge LiveScience er de også blevet set drikke fra mudderhuller, suge næring ud af dyretis og drikke sved fra menneskers tøj.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan fik skildpadden sit skjold

Forskere har sjældent observeret denne adfærd uden for den vestlige Amazonas-region, hvilket er yderligere opbakning til teorien om, at det er saltet i tårerne, sommerfuglene er ude efter.

Tilsyneladende skader sommerfuglenes mærkværdige adfærd ikke skildpadderne, men kan dog blokere deres udsyn så meget, at de kommer i fare for angreb fra rovdyr.

Til gengæld drikker bier også skildpaddetårer, hvilket i højere grad lader til at irritere de skjoldede dyr.

Læs også hos Videnskab.dk: Lugten af tårer hæmmer mænds sexlyst