Samfundet får milliardregning for fortidens giftdepoter

Oprydningen efter en af danmarkshistoriens største giftforureninger starter 2. etape, når Region Syddanmark onsdag genoptager oprensningen i Kærgård Plantage ved Vesterhavet ved Henne Strand.

Her kørte tankvogne fra det daværende Grindstedværket i årtier i pendulfart knap 300.000 kubikmeter spildevand ud i plantagen og forurenede dermed med kviksølv og klorerede opløsningsmidler både jorden og grund- og badevand. Siden 1964 har der været bade- og opholdsforbud på en lang strækning ved stranden.

Men hovedrengøringen til foreløbig afsatte 50 millioner kroner batter som en dråbe i havet i forhold til den kolossale kommende regning for fortidens forureningssynder.

For Grindstedværkets berygtede giftdepot er blot én blandt mange tusinde forureninger, hvor synderen af forskellige årsager løb fra regningen, som samfundet nu hænger på.

Danske Regioner har ansvaret for opgaven og har foreløbig kortlagt 30.000 forurenede eller muligt forurenede grunde. Alene de 130 største koster mindst ti millioner kroner per styk at rydde op i.

Blandt de værste er Cheminovas giftbadekar på Harboøre Tange. Skal depotet graves væk, og jorden destrueres, vil det koste 250 millioner kroner.

Regionerne har hvert år cirka 300 millioner kroner til at undersøge og rydde op i jordforureningerne. Den samlede offentlige indsats skønnes at løbe op i 14,5 milliarder kroner. Med de nuværende bevillinger og miljøkrav tager det derfor 40-50 år, før regionerne er færdige med udfordringen.

Men samtidig blev opgaven fra 1. januar udvidet, så regionerne nu ud over at sikre drikkevandet og menneskers sundhed også skal undersøge, om giftdepoterne truer miljøet i vandløb og naturen.

- Det betyder givet en ekstraregning i forhold til det, vi ved i dag. Men ingen ved, hvor stor den vil blive, siger Morten Sørensen, leder af regionernes videncenter for jordforurening.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip