Samlet boligskat kan få prisen på lejligheder til at falde

Hvis politikerne på Christiansborg gør alvor af de luftige tanker om at samle skat på boliger i en skat mod to i dag, så kan det få priserne på ejerlejligheder til at falde.

I Nordea er boligøkonom Lise Nytoft Bergmann ikke i tvivl om konsekvenserne, hvis de nuværende boligskatter samles i en model, hvor eksempelvis et hus og en lejlighed til tre millioner kroner beskattes ens.

- Så vil ejerlejlighedspriserne falde, og huspriserne vil stige en anelse, hvilket jo først og fremmest vil få en effekt i og omkring de store byer, siger hun.

Ifølge dagbladet Børsen er både Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og De Konservative umiddelbart positive over en model for boligskat, der samler de to nuværende skatter - grundskyld og ejendomsværdiskat - i én skat.

Ejendomsværdiskatten, der er en skat på selve boligen, har været fastfrosset siden 2002. Men kommunerne har løbende sat grundskylden i vejret.

Dermed er ejere af lejligheder sluppet billigere end boligejere med have eller anden grund.

Der er flere ubekendte, men en sammenlægning kan meget vel betyde, at boligejere i lejligheder stiger i skat. Det vurderer ekspert i boligøkonomi Jens Lunde, lektor emeritus ved CBS.

- Principielt vil man som økonom sige, at skatter bliver modregnet i prisen. Så hvis der kommer en hårdere beskatning, bliver prisen presset ned.

- Om der direkte kommer prisfald på ejerlejligheder, eller om der bliver tale om lavere prisstigninger, vil afhænge af, hvordan markedet ser ud på det givne tidspunkt. Men der vil ske noget udligning, siger han.

Alligevel er der ifølge Lise Nytoft Bergmann næppe grund til at gå i panik, hvis man er lejlighedsejer.

- Alt er selvfølgelig i spil, når de politiske forhandlinger ikke er på plads, men de foreløbige meldinger fra Skat har været, at man arbejder med en model, hvor både grundskyld og ejendomsværdiskat består, siger hun og fortsætter:

- Så det vil være overraskende, hvis modellen ender med én samlet beskatningsform.

/ritzau/

 

Dagens Gossip