Sammenbrud i forhandlinger: Gazprom truer med gas-stop

De langstrakte gasforhandlinger mellem Ukraine og Rusland er natten til mandag afsluttet uden en aftale.

Russiske Gazprom truer nu med at lukke for gashanerne, medmindre Ukraine betaler sin gæld inden klokken 8.00 dansk tid.

- Vi nåede ikke frem til en aftale, og chancen for at vi mødes igen er små - vi er allerede på et fly på vej tilbage til Moskva, siger Gazprom-talsmand Sergej Kuprijanov.

- Hvis vi ikke modtager en betaling inden klokken 10.00 (klokken 8.00 dansk tid, red.), så vil vi ikke levere gas, fortæller han.

Gazprom kræver en betaling på 1,95 milliarder dollar, hvad der svarer til mere end 10 milliarder kroner, hvis ikke der skal lukkes af for gassen.

EU-Kommissionen er dog "overbevist" om, at der kan findes en løsning på gasstriden "i alle de involveredes interesse", oplyser kommissionen i en meddelelse. EU har fungeret som mægler i striden og vil nu overveje, hvornår parterne kan mødes igen.

Hvis strømmen af gas til Ukraine bliver afbrudt, vil det være endnu en optrapning af konflikten mellem Rusland og Ukraine. Samtidig vil det også berøre andre lande i Europa, som modtager gas via Ukraine.

Ukraine havde forud for de seneste forhandlinger ellers signaleret, at landet var tæt på at acceptere en kompromisaftale med russerne om prisen på levering af gas. Også Gazprom viste villighed til at søge et kompromis.

Det seneste forslag fra EU lød på, at Ukraine skulle betale en milliard dollar til Rusland med det samme, mens den resterende del af regningen skulle betales senere ad seks omgange.

Prisen ville ligge på mellem 385 dollar for 1000 kubikmeter naturgas om vinteren og 300 dollar eller "få dollar mere" om sommeren. Rusland er dog ifølge EU-Kommissionen ikke villig til at lade prisen falde til under 385 dollar.

Rusland næsten fordoblede prisen for gas til 485 dollar for 1000 kubikmeter naturgas, efter at Ukraines russiskvenlige præsident, Viktor Janukovitj, blev væltet i februar.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip