Sammenbrud i forhandlinger: Gazprom truer med gasluk

De langstrakte gasforhandlinger mellem Ukraine og Rusland er natten til mandag afsluttet uden en aftale.

Russiske Gazprom truer nu med at lukke for gashanerne, medmindre Ukraine betaler sin gæld inden klokken 8.00 dansk tid.

- Vi nåede ikke frem til en aftale, og chancen for at vi mødes igen er små - vi er allerede på et fly på vej tilbage til Moskva, siger Gazprom-talsmand Sergej Kuprijanov.

- Hvis vi ikke modtager en betaling inden klokken 10.00 (klokken 8.00 dansk tid, red.), så vil vi ikke levere gas, fortæller han.

Gazprom kræver en betaling på 1,95 milliarder dollar, hvad der svarer til mere end 10 milliarder kroner.

Det russiske nyhedsbureau Itar-Tass skriver dog, at forhandlingerne fortsætter på baggrund af oplysninger fra det ukrainske energiministerium.

Hvis strømmen af gas til Ukraine bliver afbrudt, vil det være endnu en optrapning af konflikten mellem Rusland og Ukraine. Samtidig vil det også berøre andre lande i Europa, som modtager gas via Ukraine.

EU's energikommissær, Günther Oettinger, har fungeret som mægler i striden, og parterne har flere gange været samlet ved forhandlingsbordet uden at nå frem til en løsning.

Ukraine havde forud for de seneste forhandlinger ellers signaleret, at landet var tæt på at acceptere en kompromisaftale med russerne om prisen på levering af gas. Også Gazprom viste villighed til at søge et kompromis.

Rusland næsten fordoblede prisen for gas til 485 dollar for 1000 kubikmeter naturgas, efter at Ukraines russiskvenlige præsident, Viktor Janukovitj, blev væltet i februar.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip