Sanktioner mod kontanthjælpsmodtagere skal undersøges

Færre kontanthjælpsmodtagere fik sidste år en sanktion, hvis de ikke mødte op til samtaler, aktivering eller jobtilbud.

Antallet af sanktioner er faldet markant, efter at kontanthjælpsreformen trådte i kraft i begyndelsen af 2014, skriver Jyllands-Posten.

Både i 2012 og 2013 var der samlet set over 100.000 sanktioner i de første tre kvartaler, men i 2014 faldt antallet for samme periode til 73.500 sanktioner.

Derfor afkræver flere borgerlige partier en forklaring fra beskæftigelsesministeren.

Hans Andersen, der er arbejdsmarkedsordfører for Venstre, mener, at faldet går imod forliget om en kontanthjælpsreform, hvor der flere steder tales om en skærpelse af sanktionerne.

Blandt andet står der, at der skal indføres en "ny sanktion for utilstrækkelig jobsøgning".

Den er blevet anvendt 68 gange i de tre første kvartaler, og det er alt for sjældent, mener Venstre ifølge Jyllands-Posten.

Antallet af punktsanktioner, som er sanktioner, hvor der bliver trukket et fast beløb i kontanthjælpen, er desuden faldet med 26 procent i de første tre kvartaler fra 2013 til 2014.

Hans Andersen mener, at beskæftigelsesministeren skal forklare følgende:

- Hvordan kan der være tale om en skærpelse, når de faktiske tal viser, at antallet af sanktioner falder?

Beskæftigelsesordførerne fra De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance bakker op om kravet om en forklaring, skriver Jyllands-Posten.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) er enig i, at der er behov for en undersøgelse af sanktionerne.

- Vi har allerede bedt Ankestyrelsen undersøge baggrunden for udviklingen, og jeg forventer, at de første resultater af undersøgelsen kommer senere på foråret, siger han til avisen.

Ministeren peger allerede nu på to konkrete årsager til faldet i antallet af sanktioner.

Dels er kravene til unge under 30 blevet ændret, og de skal ikke længere opdatere deres cv eller søge job på jobcentret, hvis de er tæt på en uddannelsesplads. Derfor bliver der ikke givet sanktioner.

Derudover blev det vedtaget, at kommunerne skal gøre en større indsats for at komme i kontakt med kontanthjælpsmodtageren, der er udeblevet fra samtaler eller aktivering.

/ritzau/

 

Dagens Gossip