Sanktionsramt russisk minister dukker op på Svalbard trods forbud - og ingen ved hvordan

Skrevet af admin

19/04/2015

Dagens topnyheder

En uvelkommen gæst har på mystisk vis indfundet sig på den norske øgruppe Svalbard.

Men gæsten er ikke hvem som helst. Det er Ruslands vicepremierminister, Dmitrij Rogosin, der har lagt vejen forbi Norge, selvom han ikke er velkommen i landet.

Derfor har det norske udenrigsministerium rettet henvendelse til de russiske myndigheder for at få en forklaring på, hvorfor den sanktionsramte russer pludselig er i Norge.

- Ankommet til Longyearbyen (hovedbyen på Svalbard, red.), skrev Rogosin på Twitter omkring klokken 14 lørdag.

Han skriver intet om, hvordan han er ankommet til Svalbard, men ifølge avisen Barents Observer ville han være blevet stoppet i paskontrollen, hvis han var fløjet fra det norske fastland.

Dmitrij Rogosin står nemlig på Norges sanktionsliste. Den indeholder navne på de personer, der ikke længere er velkomne på norsk grund som følge af Ruslands annektering af Krim-halvøen sidste år.

Frode O. Andersen, der er kommunikationschef i det norske udenrigsministerium, oplyser, at Norge har bedt Rusland om at give en årsag til, at Rogosin er taget på tur på Svalbard.

- Dette er ikke et brud på norsk lov, men vi har givet den russiske ambassade i Oslo klar besked om, at personer på listen ikke er ønsket på Svalbard, siger han til nyhedsbureauet NTB.

- Derfor er det beklageligt, at Rogosin opholder sig på Svalbard, tilføjer han.

Fra norsk side bliver der nu set på forskellige tiltag, der kan forstærke området for indrejse - også på Svalbard.

Nogle timer efter sit første indlæg på Twitter vendte Dmitrij Rogosin tilbage til det sociale medie.

- Barentsburg (en russisk mineby på Svalbard, red.). Her lever russiske og ukrainske minearbejdere som ét folk, én tro, én arbejdskraft, skriver Rogosin, der også har lagt flere billeder op fra sin tur.

Sanktionerne mod den russiske vicepremierminister blev indført, efter at han i marts sidste år offentligt opfordrede til den russiske annektering af Ukraines Krim-halvø.

/ritzau/NTB