Säpo: 75 personer er rejst til Syrien fra Sverige

Det svenske sikkerhedspoliti Säpo siger, at mindst 75 personer er rejst fra Sverige til Syrien i de seneste to år for at kæmpe sammen med islamistiske grupper tæt på al-Qaeda.

Det er en forøgelse på 30 personer i forhold til det antal rejsende, som Säpo opgav i en rapport i april.

- Et tal på 30 eller derover er mange på kort tid. Og i det store globale al-Qaeda-ideologiske perspektiv er mål i Sverige blevet udpeget som legitime i de seneste år. Vi har grund til at være urolige, sagde Jonathan Peste, Säpos chefanalytiker, til rapporten tidligere på året.

Bekymringerne skyldes blandt andet, at de, som er rejst til Syrien, kan blive inspirationskilder og forbilleder, når de kommer tilbage til Sverige. Det svenske politi havde ikke før april villet opgive tal for, hvor mange islamister der er rejst fra Sverige til Syrien.

Langt de fleste af islamisterne kommer ikke selv fra Syrien, men handler ud fra ideologi eller overbevisning.

Ifølge Säpo-rapporten i april er der omkring 200 ekstremistiske islamister i Sverige, som er parate til at gribe til vold. Tallet er relativt stabilt.

Syrerne er i stor stil på flugt fra deres krigshærgede land, og forholdsvis mange af dem lander i Sverige, der siden september som det eneste land automatisk giver de syriske flygtninge opholdstilladelse.

I alt har Sverige modtaget 50.000 flygtninge i 2013, og det tal ventes at stige til op mod 70.000 i 2014, hvilket vil være den største tilstrømning siden Jugoslaviens sammenbrud i de tidlige 1990'ere.

En analyse fra PET viste sidst i november, at omkring 80 danskere har kæmpet i Syrien siden 2012. Cirka halvdelen af dem befandt sig i det krigshærgede land, da analysen blev offentliggjort.

Det er især unge mænd i 16-25-årsalderen, der rejser til Syrien, og flere af dem har kontakt med al-Qaeda-relaterede grupper.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip