Sareen fordeler milliard på ældreområdet

Onsdag har Socialministeriet fordelt den milliard kroner, der blev afsat på finansloven til at forbedre forholdene for landets ældre.

Omkring en tredjedel vil gå til genoptræning af landets ældre, og det vil give ældre mere livskvalitet, mener socialminister Manu Sareen (R).

- Der er ingen tvivl om, at for eksempel styrket rehabilitering og genoptræning vil komme rigtig mange ældre til gavn, fordi det betyder, at man kan blive herre i sit eget liv, siger han til Ritzau.

370 millioner kroner går til praktisk hjælp og personlig pleje, 340 millioner kroner bruges på de svageste ældre og 30 millioner kroner til andre initiativer. De sidste 260 millioner kroner går til rehabilitering og genoptræning.

- Ældre bliver bedre og bedre fungerende, og det betyder, at alle ikke har brug for den samme hjælp. Man formår at kunne gå igen eller lave mad selv, og det er med til at give et værdigt liv, siger han.

Fokusset på genoptræning følger opfodringen fra den såkaldte hjemmehjælpskommission, der sidste år anbefalede, at ældre genoptrænes, så de kan klare flere ting selv i længere tid.

Landets 98 kommuner vil nu få udbetalt den del af ældremilliarden, som er reserveret til dem. En stikprøve, som ministeriet har foretaget blandt 20 kommuner, viser, at to tredjedele af pengene vil gå til øgede lønudgifter i kommunerne.

- De er fordelt ud fra kommunernes egne ønsker. Det er kommunerne, der er eksperter på det her område, det er dem, der ved, hvor udfordringerne er, siger Manu Sareen.

Sidste år var det netop ældreplejen, der fik finanslovforhandlingerne mellem regeringen og Enhedslisten til at bryde sammen.

Det centrale stridspunkt var, om kommunerne skulle tvinges til at give de ældre bad to gange om ugen. Enhedslisten ville have skrevet kravet ind i serviceloven.

Det afviste regeringen, som i stedet indgik en aftale med Venstre og De Konservative.

/ritzau/

 

Dagens Gossip