Sarkozy ser ny stærk genforenet højrefløj efter valg

Tilhængerne af Frankrigs konservative parti UMP fejrede mandag en overraskende valgtriumf for deres parti ved søndages lokalvalg, hvor Front National blev valgets nummer to og ydmygede det regerende socialistparti.

Valget, som er en prøvesten forud for præsidentvalget i 2017, blev en klar sejr til en alliance under ledelse af den tidligere præsident Nicolas Sarkozy.

Alliancen fik 29,4 procent af stemmerne, mens Front National under ledelse af Marine Le Pen fik 25,2 procent.

Præsident François Hollandes socialistparti fik kun 21,9 procent af stemmerne.

Valgets udfald førte til et lettelsens suk hos en del kommentatorer og iagttagere, der havde frygtet, at Front National ville vinde efter en valgkamp vendt mod indvandring og EU.

Sarkozy siger, at der sket "et massivt skifte henimod en genforenet højrefløj", mens Le Pen kalder valgets udfald for en "meget stor succes" for hendes parti, som i nogle målinger stod til 30 procent af stemmerne.

- Den franske venstrefløj lider under, at den har opgivet sine kernevælgere, arbejderne. Fremgangen til Le Pens parti skyldes en identitetskrise hos landets arbejderklasse, siger professor i statsvidenskab Laurent Bouvet ved den socialistiske tænketank Jean-Jaurès Foundation.

Valg til departementsrådene har normalt begrænset betydning for Frankrigs politiske landskab, men valget har stor symbolsk betydning, da mange er optaget af, hvorvidt Marine Le Pen kan blive en seriøs kandidat til at blive Frankrigs næste præsident i 2017.

Sarkozy har gjort det klart, at der ikke bliver nogen alliance mellem UMP og Front National ved anden valgrunde 29. marts.

- Til jer, som stemte på Front National, siger vi, at vi forstår jeres frustration. Men dette parti (Front National, red.) vil ikke kunne løse Frankrigs problemer. Det vil kun gøre dem værre, siger Sarkozy til nyhedsbureauet AFP.

Hollande har som præsident ikke kunnet levere flere arbejdspladser og økonomisk vækst.

Præsidenten fik ellers øget opbakning efter angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i januar, men Hollandes popularitet er igen dalet Han blev sidste år udråbt som den mest upopulære præsident i Frankrig i nyere tid.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip