SAS afviste piloten Bjørn Kjos og fik en konkurrent

Nordmanden Bjørn Kjos har haft et flyvende liv, siden han blev født 18. juli 1946 i Buskerud, der ligger en times kørsel nordvest for den norske hovedstad, Oslo.

I disse dage gennemlever den snart 70-årige jagerpilot, krimiforfatter og topchef i det norske lavprisselskab Norwegian en de værste kriser i sit livsværk.

Gennem en uge har 700 piloter strejket, og flyselskabet har dagligt skuffet mellem 25.000-30.000 passagerer.

I 1993 var Bjørn Kjos en af stifterne af Norwegian, og siden 2002 har han været dets ubestridte topchef, der fortsat ejer 20 procent af aktierne i det børsnoterede flyselskab.

Han har haft et solidt greb om styrepinden i selskabet, hvor det kun er gået opad i de højere luftlag. Norwegian med de rødnæsede fly har udviklet sig til Skandinaviens andetstørste flyselskab med 4600 ansatte.

Der har den seneste uge blæst kolde vinde mellem Kjos og piloterne. Men det har Bjørn Kjos prøvet før.

Efter endt værnepligt som faldskærmssoldat i Norges hær meldte han sig til flyvevåbnet. Han blev uddannet jagerpilot med officersrang og fløj blandt andet Lockheed F-104 Starfighter under Den Kolde Krig.

Efter seks år i cockpittet på jagerflyene fik Bjørn Kjos smag for livet bag styrepinden i luften på passagerfly og søgte ind som pilot i det skandinaviske flyselskab SAS.

Det lykkedes ikke, og her mange år senere er SAS alvorligt udfordret af den pilot, som selskabet sagde nej til, men som fik succes med at skabe SAS's værste konkurrent.

Da pilotdrømmen i den civile luftfart brast søgte Kjos i stedet ind på jurastudiet på Oslo Universitet, blev advokat og fik møderet for Højesteret i 1993. Det var samme år, som Norwegian blev stiftet, og han blev selskabets første bestyrelsesformand frem til 1996.

I Norwegians barndom havde selskabet blot fire lokalruter fra Oslo til byer i Norge. I dag flyver Norwegian 600 flyvninger hver dag mellem 130 destinationer i 38 lande og har haft overskud stort set hvert eneste år.

2014 gled Norwegian ned i lavere økonomiske luftlag med underskud på 1,4 milliarder norske kroner og en voksende gæld.

Bjørn Kjos besidder også evner i en helt anden boldgade. I 2006 sprang han ud som krimiforfatter med spionromanen "Murmanskaffæren". Den udspiller sig i Bodøs jagerpilot-miljø.

Privat er Bjørn Kjos gift med Gerd Helen Kjos. Parret har tre børn, hvoraf de to er piloter, ansat i farmands selskab.

I det travle erhvervsliv for den driftige nordmand er der også tid til at nyde den storslåede norske natur. Han elsker vandreture og sejler gerne i den norske skærgård.

/ritzau/

.

Dagens Gossip