SAS flyver igen med massivt underskud

SAS fik et underskud før skat på en milliard kroner i første halvdel af regnskabsåret 2013/2014. I andet kvartal alene lød underskuddet på 890 millioner kroner, oplyser SAS.

Luftfartsselskabets koncernchef, Rickard Gustafson, er langt fra glad for resultatet, som er værre end forventet, siger han i regnskabsmeddelelsen.

- Fortsat intens konkurrence og pres på priserne i det skandinaviske luftfartsmarked reducerede marginerne mere end ventet, og SAS realiserede et underskud før skat på 1078 millioner svenske kroner i andet kvartal.

- Vi er dybt skuffede over resultaterne, som lå betydeligt under vores forventninger, siger Rickard Gustafson i regnskabet.

Han peger dog også på lyspunkter i det ellers skuffende regnskab. Koncernchefen bemærker, at SAS i april nåede en rekordhøj kapacitetsudnyttelse og antallet af passagerer, der fløj med SAS, steg lidt mere end 300.000 i kvartalet.

- Vi fortsætter også med at reducere vores enhedsomkostninger, som faldt 5,3 procent over kvartalet. Medlemsantallet er også steget betydeligt siden introduktionen af vores forbedrede Eurobonus-program, og vi fortsætter med at udvikle programmet til fordel for vores kunder.

- Imidlertid viser markedstrenden, at det er afgørende for SAS at agere mere aggressivt, og derfor intensiverer vi nu omsætnings- og omkostningstiltag, siger Rickard Gustafson om den spareplan, der lanceres i forbindelse med regnskabet.

Der skal spares yderligere en milliard kroner i SAS, og det betyder blandt andet, at der skal skæres 300 stillinger.

Allerede 8. maj meddelte SAS, at selskabet må nedjustere forventningerne til årsresultatet på grund af den hårde konkurrence og en forventning om skuffende regnskabstal for andet kvartal.

SAS ventede tidligere et positivt årsresultat før skat uden at medregne en engangspost på en milliard svenske kroner fra en omlægning af ansattes pensionsordninger. Det blev så ændret til, at SAS kunne levere et overskud før skat inklusive engangsposten fra pensionsordningerne.

Selskabet venter nu, at et positivt resultat er muligt inklusive positiv effekt af pensionsaftale, men tilføjer desuden, at forventningen er eksklusive nye restruktureringsomkostninger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip