SAS flyver overskud hjem for første gang siden 2007

SAS har fløjet sit første positive resultat hjem på årsregnskabet siden 2007. Flyselskabet er kommet ud af 2012/13 med et plus på 359 millioner kroner før skat.

Året før fik det skandinaviske flyselskab et underskud på 2,7 milliarder kroner.

Det er en massiv spareplan, som SAS har været igennem de senere år, der har givet luftfartsselskabet luft under vingerne.

- Resultatet er et bevis på, at strategien er begyndt at forbedre vores konkurrenceevne, siger SAS-direktør Rickard Gustafson.

Han slår fast, at selskabets fokus er at opnå en mere fleksibel omkostningsstruktur, samtidig med at man tilbyder flere varer til kunderne.

- Det er fornyelse af både de korte og lange distancer samt lanceringen af ​​43 nye ruter i 2014, siger Rickard Gustafson i årsregnskabet.

Det er blandt andet rekonstrueringsplanen 4XNG, der har afspejlet sig i tallene.

Spareplanen gik ud på at sænke omkostningerne, sælge en række datterselskaber fra, og reducere antallet af ansatte fra 15.000 til 9000.

Oveni er de ansatte gået med til forringelser i pensionsvilkårene og en generel nedgang i lønningerne.

- Vi har øget produktiviteten og enhedsomkostningerne. Og vi har frasolgt aktiver til en samlet værdi af omkring 2,3 milliarder kroner i løbet af året, siger koncernchefen.

Trods overskuddet vælger SAS at flyve lidt lavere i forbindelse med de finansielle forventninger. Det skyldes en skærpet konkurrence om kunderne. Og derfor flyttes de finansielle mål et år ud i fremtiden.

- For et år siden havde vi et større håb om, at økonomien i Europa hurtigere kom tilbage på sporet, end det er tilfældet, siger direktøren til Ritzau Finans.

Målene lyder fortsat på en driftsmarginal (EBIT-margin) på mindst otte procent, en soliditet på 35 procent og et finansielt beredskab på over 20 procent af de faste omkostninger.

I 2012/13 lå EBIT-margin på 3,3 procent, soliditeten på 31 procent, mens det finansielle beredskab er over målsætningen og ender på 26 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip