Sass: Loft på afdragsfrie lån vil især ramme byboer

Det vil ikke ramme boligejere på landet og i landsbyerne særligt hårdt, at realkreditinstitutterne i fremtiden kun må udstede en begrænset mængde afdragsfrie lån til deres kunder.

Tværtimod, mener erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).

- Det såkaldte Udkantsdanmark har i dag faktisk en mindre andel af afdragsfrihed end de store byer. Så hvis man endelig skulle mene, at der var et sted, hvor nogen blev ramt, så ville det jo være de store byer, siger Henrik Sass Larsen.

Henrik Sass Larsen køber ikke præmissen for kritikken af begrænsningen af de afdragsfrie lån, men beroliger alligevel eventuelt bekymrede boligejere.

- Vi holder selvfølgelig øje med det. Skulle der ske det, at man pludselig nægter at give afdragsfrihed ude i det såkaldte Udkantsdanmark, ja, så hører branchen fra os, siger ministeren.

Finanstilsynet præsenterede torsdag en række bud på, hvordan realkreditinstitutterne kan mindske deres risiko. Et af forslagene lyder, at mængden af afdragsfrie lån skal begrænses til 55 procent af intervallet mellem 60 og 80 procent af ejendommenes værdi i 2020.

I dag udgør de afdragsfrie lån i dette interval 66 procent.

Ifølge Jyllands-Posten er der frygt for, at begrænsningen især vil ramme boligejere i mindre attraktive områder. Blandt andet siger Morten Skak, lektor ved Syddansk Universitet, til avisen, at det vil presse priserne for de i forvejen hårdt ramte boligejere i Udkantsdanmark.

Boligejere, der har afdragsfrie lån i øjeblikket, bliver ikke berørt. Det er boligejere og boligkøbere fremover, der kan få sværere ved at få et afdragsfrit lån.

/ritzau/

 

Dagens Gossip