Sass vil holde øje med realkredittens negative renter

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) bebuder, at han vil "følge området tæt", efter at en arbejdsgruppe har konkluderet, at der ikke er brug for lovgivning om negative renter på realkreditlån.

- Det er mest naturligt, at låntager løbende modtager den negative rente enten som nedskrevet restgæld eller direkte som en betaling. Det er det mest logiske og gennemsigtige for forbrugerne, også i forhold til skattebetaling.

- Jeg har dog forståelse for, at der kan være behov for at anvende en model med et gulv for kuponrenten i en overgangsperiode, indtil investorerne er klar til at håndtere negative kuponrenter, udtaler han i en pressemeddelelse.

Realkreditinstitutterne har håndteret de negative renter, der har præget Danmark de seneste måneder, på forskellig vis.

Nordea Kredit har meldt ud, at man vil sende de negative renter tilbage til kunderne, mens blandt andre Danske Banks Realkredit Danmark har lagt et gulv under, hvor lav renten kan blive.

De danske renter har generelt været faldende siden 2009, men i januar og februar blev den danske krone så stærk, at Nationalbanken sænkede renten til rekordlave -0,75 procent.

Den negative rente har smittet af på realkreditlånene. Den gennemsnitlige rente på de korte rentetilpasningslån, F1, blev således -0,16 procent ved auktionerne i februar og marts.

For realkreditten har det blandt andet givet anledning til overvejelser om, hvordan man rent praktisk kan sende penge retur til låntagerne og opkræve dem hos investorerne.

For realkreditkunderne er det dog værd at huske på, at der også er en bidragssats, der skal betales. Derfor er der endnu ikke eksempler på, at nogen boligejere ligefrem har fået penge af deres realkreditinstitut.

Skat har besluttet, at negative renter på realkreditlån skal tælles med som renteindtægter på selvangivelsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip