Satellitfoto: Det brune i vandet er lort

De har problemer med spildevandet i Sisimiut på Grønland. Og det ses tydeligt på satellit-billeder fra Google Maps. Det skriver Videnskab.dk.

Spildevandet kommer fra en større bygning på land, der går under navnet Chokoladefabrikken.

Her samler man toiletaffald fra de huse i området, der ikke har kloakering. Og det ledes så direkte ud i vandet.

- Det kunne være i orden at lede toiletaffaldet direkte ud i vanden, hvis det bare blev fortyndet i det åbne hav, fortæller Pernille Erland Jensen fra Danmarks Tekniske Universitet til Videnskab.dk.

Læs også: Forskere jubler - laver lort til vand

Hun har i de seneste fire år forsket i Grønlands spildevandsproblemer.

Hun fortæller, at det vil være for voldsomt at lave et almindeligt rensningsanlæg, som vi kender herhjemme. Omkostningerne ville langt overstige udbyttet.

Desuden var toiletaffaldet ikke noget problem tidligere, da det tidligere mest bestod af organisk materiale og næringsstoffer, der hverken var farlige eller miljøfremmede i de små mængder, der trods alt var tale om. 

- Men i dag indeholder toiletspildevand rigtig mange kemikalier fra blandt andet medicin, der er svært nedbrydelige, siger Pernille Erland Jensen.

Læs også: Populær strand lukker efter fund af afføring

Desuden er Sisimiut blevet en moderne grønlandsk by med 5.500 indbyggere. Mens spildevandet ikke ledes ud i havet, men i en lille bugt med stillestående vand.

Derfor arbejder forskere lige nu på at finde en miljøvenlig løsning på problemet.