Saudi-Arabien vil hæve benzinpriser med 40 procent

Verdens største olieeksportør vil skære i tilskud og hæve benzinprisen med op mod 50 procent allerede fra tirsdag.

Det sker, efter at Saudi-Arabien mandag præsenterede et statsbudget for næste år, hvor saudierne venter et underskud på 87 milliarder dollar (knap 600 milliarder kroner).

Det er det tredje år i træk, at Saudi-Arabien oplever et underskud på statsbudgettet på grund af faldet i olieprisen globalt. Indtægterne fra olie udgør tre fjerdedele af kongedømmets indtægter.

Priserne ventes også at stige for elektricitet, vand, diesel og petroleum efter et ministermøde under ledelse af kong Salman.

Det rapporterer det statslige nyhedsbureau, SPA.

Priserne stiger for den højeste kvalitet af blyfri benzin til 0,90 riyal (1,70 kroner) fra 0,6 riyal, hvilket er en stigning på 50 procent.

Den lavere kvalitet benzin stiger til 0,75 riyal fra 0,45 riyal, hvilket er en stigning på 67 procent. Hidtil har priserne i kongeriget været de laveste i Golfen og blandt de laveste i verden.

Det nationale olieselskab Aramco skriver på det sociale medie Twitter, at virksomheden straks lukker dets benzinstationer og først åbner, når de nye priser er indført tirsdag.

Den Internationale Valutafond, IMF, har opgjort, at Saudi-Arabien vil spare 17 milliarder dollar årligt, hvis landet hæver priserne til samme niveau som resten af golfstaterne.

Saudi-Arabien kæmper ligesom de andre golfstater med økonomien, da prisen på olie er faldet drastisk i løbet af året.

Den globale kamp mellem verdens største eksportører har banket priserne ned på tidligere uhørte niveauer.

Ifølge det danske finansministerium ventes der ingen bedring til næste år.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip