Saudi-Arabien ville ikke lade svensk minister tale

Saudi-Arabien har grebet ind og forhindret, at den svenske udenrigsminister, Margot Wallström, kan holde en planlagt tale i Den Arabiske Liga. Det bekræfter ministeren selv over for det svenske nyhedsbureau TT.

- Det står ikke umiddelbart klart, hvad der ligger til grund for Saudi-Arabiens indgriben, men iagttagere siger, at det skyldes, at landet ikke bryder sig om svensk kritik af menneskerettighedssituationen i det arabiske land, skriver Sveriges Radios korrespondent, Cecilia Uddén, på Twitter.

Wallström var indbudt som æresgæst af Den Arabiske Ligas generalsekretær, Nabil al-Araby, til at tale ved åbningen af et møde i Kairo i dag.

- Den forklaring, som jeg har fået, er, at Sveriges opmærksomhed på situationen for demokrati og menneskerettigheder er grunden til, at de ikke vil have, at jeg skal tale, siger Wallström til TT.

Hun havde tidligere sagt, at den planlagte tale var "en fantastisk mulighed for at få en dialog med Den Arabiske Liga om Sveriges anerkendelse af Palæstina og spørgsmål om ligestilling.

Wallström har kritiseret, at Saudi-Arabien har ladet en blogger piske offentligt ved en afstraffelse, som menneskerettighedsorganisationen kalder en "ondskabens og grusomhedens handling."

Den 30-årige blogger Raef Badawi er blevet idømt 1000 piskeslag ved siden af en straf på 10 års fængsel. Amnesty International siger ligesom andre menneskerettighedsgrupper, at Badawis "eneste forbrydelse var at udnytte sin ytringsfrihed ved at oprette en hjemmeside til offentlig debat."

Margot Wallström har tilsluttet sig kritikken.

- Bloggeren Raef Badawi blev pisket i dag i Saudi-Arabien. Disse grusomme forsøg på at undertrykke moderne former for kommunikation må stoppes, skrev hun på sin officielle Twitterkonto tidligere i år.

Saudi-Arabien bliver kritiseret for at ignorere de mest basale menneskerettigheder. Landet, der er et enevældigt monarki, halshugger også jævnligt personer, der dømmes ud fra islamiske sharia-love.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip