Saudi-Arabiens konge forfremmer nevø til ny kronprins

Saudi-Arabiens kong Salman har natten til onsdag dansk tid udnævnt en ny kronprins, oplyser statsligt tv ifølge Reuters.

Det drejer sig om den 55-årige Mohammed bin Nayef, der er kongens nevø og erstatter den hidtidige kronprins, den 69-årige Muqrin bin Abdulaziz, der også var vicepremierminister.

- Vi har besluttet af imødekomme hans højheds udtrykte ønske om at træde tilbage som kronprins, hedder det i en meddelelse fra hoffet, som det statslige saudiarabiske nyhedsbureau viderebringer.

Kongen har dermed forfremmet Mohammed bin Nayef én plads i tronfølgen. Hans plads overtages af kong Salmans egen søn, Mohammed bin Salman, der bliver vicekronprins.

Kong Salman kom selv på tronen i begyndelsen af året, da hans halvbror Abdullah døde.

Kort efter sin tiltrædelse udnævnte han ellers Muqrin som den første i arverækkefølgen til tronen, men onsdag bliver han erstattet som led i en større udskiftning på royale og politiske poster i landet.

Landets mangeårige udenrigsminister, prins Saud al-Faisal, er også blevet fjernet fra posten. Han erstattes af landets ambassadør i USA.

Der er endnu ingen oplysninger om årsagen til de mange udskiftninger på magtpositionerne i kongedømmet.

Mohammed bin Nayef, den nye kronprins, er barnebarn til Saudi-Arabiens stiftende konge, Ibn Saud. Det er dermed første gang, at et af Ibn Sauds børnebørn - og ikke børn - bliver førstearving til tronen.

Han har studeret i USA, og han har også modtaget træning af både FBI og Scotland Yard inden for antiterror. Han har overlevet flere attentatforsøg, hvor han i mindst et tilfælde blev såret.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip