Saudiarabisk aktivist får de første 50 piskeslag fredag

Den offentlige afstraffelse af en saudiarabisk aktivist, som sidste år blev idømt 1000 piskeslag, indledes fredag foran moskéen al-Jafali i Jeddah.

Amnesty International erfarer, at Raif Badawi skal piskes 50 gange efter fredagsbønnen, og resten af straffen vil blive uddelt i løbet af de kommende 20 uger.

Badawi blev sidste år idømt 10 års fængsel og en bøde på en million riyaler, svarende til 1,7 millioner kroner, for at have krænket islam.

Philip Luther, som er regional leder for Amnesty International i Mellemøsten og Nordafrika, appellerer til Saudi-Arabien om at aflyse piskeseancen foran moskéen.

- Nyheden om, at piskestraffen mod Raif Badawi begynder i morgen, er chokerende. Saudiarabiske myndigheder skal straks stoppe alle planer om at udføre denne brutale straf.

- Piskeslag og andre former for korporlig straf er forbudt ifølge internationale menneskerettigheder, som forbyder tortur og anden ondskabsfuld, umenneskelig og nedværdigende behandling eller straf, siger Philip Luther.

Aktivisten er stifter af menneskeretsgruppen Saudi Liberal Network, og han har siddet fængslet siden 2012.

Menneskeretsgruppen har haft en hjemmeside, som myndighederne har lukket, og denne side bragte artikler, som var kritiske over for religiøse ledere i Saudi-Arabien.

Han blev så anklaget for at have brudt loven med sine skriverier på internettet og for ikke at have adlydt sin far, hvilket er en forbrydelse i Saudi-Arabien.

Saudi-Arabien følger den islamisk fundamentalistiske gren wahabisme, og det juridiske system er baseret på sharia.

/ritzau/

 

Dagens Gossip