Saudier samler arabisk koalition mod Islamisk Stat

Saudi-Arabien er torsdag vært for USA's udenrigsminister, John Kerry, og en række af Mellemøstens udenrigsministre på et møde, hvor den amerikanske topdiplomat vil begynde at opbygge en koalition mod jihadisterne i Islamisk Stat (IS), oplyser statslige medier i Riyadh.

Ved mødet deltager udenrigsministrene fra Egypten, Jordan, Tyrkiet og de seks arabiske stater ved Den Persiske Bugt, skriver det officielle nyhedsbureau.

Irak vil også være til stede ved forhandlingerne i den saudiarabiske havneby Jeddah.

- Mødet vil drøfte terrorisme-truslen i regionen og de ekstremistiske organisationer, der står bag, samt tage hånd om det, hedder det ifølge Reuters i en erklæring fra det officielle saudiske nyhedsbureau.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er tirsdag i Jeddah for blandt andet at drøfte kampen mod Islamisk Stat, der sommeren over været på fremmarch i det nordlige og vestlige Irak, med sin saudiske kollega, Saud al-Faisal, og også bringe saudiernes støtte til IS på tale.

Han deltager dog åbenbart ikke i torsdagens møde, som John Kerry rejser til umiddelbart før, at præsident Barack Obama fremlægger en ny sammenhængende strategi for USA's bekæmpelse af Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Samtidig er der skabt en ny politisk situation i Bagdad efter måneders dødvande. Den nye irakiske premierminister, Haidar al-Abadi, dannede omsider mandag en ny regering, som USA siger har "potentialet" til at forene alle Iraks mindretal.

- Nu må alle have fokus på at få elimineret truslen fra IS og det onde, som det repræsenterer, lyder det både fra USA og Bagdad.

Gruppen har også fodfæste i Syrien og udråbt et kalifat i de områder, den kontrollerer.

De fleste amerikanere støtter USA's flyangreb mod jihadisterne i Islamisk Stat, men de er imod, at der indsættes landstyrker for at nedkæmpe gruppen.

76 procent af de adspurgte i en meningsmåling udført for CNN mener, at USA bør optrappe flyangreb på islamisterne.

Men 61 procent mener, at det er en dårlig idé at sætte landstyrker ind - også til trods for, at 45 procent opfatter Islamisk Stat som "en alvorlig trussel mod USA."

Til sammenligning var det 49 procent af amerikanerne, der opfattede al-Qaeda som en trussel mod USA kort tid før terrorangrebene den 11. september 2001.

/ritzau/dpa

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip