Saudier samler arabisk koalition mod Islamisk Stat

Saudi-Arabien er torsdag vært for USA's udenrigsminister, John Kerry, og en række af Mellemøstens udenrigsministre på et møde, hvor den amerikanske topdiplomat vil begynde at opbygge en koalition mod jihadisterne i Islamisk Stat (IS), oplyser statslige medier i Riyadh.

Ved mødet deltager udenrigsministrene fra Egypten, Jordan, Tyrkiet og de seks arabiske stater ved Den Persiske Bugt, skriver det officielle nyhedsbureau.

Irak vil også være til stede ved forhandlingerne i den saudiarabiske havneby Jeddah.

- Mødet vil drøfte terrorisme-truslen i regionen og de ekstremistiske organisationer, der står bag, samt tage hånd om det, hedder det ifølge Reuters i en erklæring fra det officielle saudiske nyhedsbureau.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er tirsdag i Jeddah for blandt andet at drøfte kampen mod Islamisk Stat, der sommeren over været på fremmarch i det nordlige og vestlige Irak, med sin saudiske kollega, Saud al-Faisal, og også bringe saudiernes støtte til IS på tale.

Han deltager dog åbenbart ikke i torsdagens møde, som John Kerry rejser til umiddelbart før, at præsident Barack Obama fremlægger en ny sammenhængende strategi for USA's bekæmpelse af Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Samtidig er der skabt en ny politisk situation i Bagdad efter måneders dødvande. Den nye irakiske premierminister, Haidar al-Abadi, dannede omsider mandag en ny regering, som USA siger har "potentialet" til at forene alle Iraks mindretal.

- Nu må alle have fokus på at få elimineret truslen fra IS og det onde, som det repræsenterer, lyder det både fra USA og Bagdad.

Gruppen har også fodfæste i Syrien og udråbt et kalifat i de områder, den kontrollerer.

De fleste amerikanere støtter USA's flyangreb mod jihadisterne i Islamisk Stat, men de er imod, at der indsættes landstyrker for at nedkæmpe gruppen.

76 procent af de adspurgte i en meningsmåling udført for CNN mener, at USA bør optrappe flyangreb på islamisterne.

Men 61 procent mener, at det er en dårlig idé at sætte landstyrker ind - også til trods for, at 45 procent opfatter Islamisk Stat som "en alvorlig trussel mod USA."

Til sammenligning var det 49 procent af amerikanerne, der opfattede al-Qaeda som en trussel mod USA kort tid før terrorangrebene den 11. september 2001.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip