Schweiz afviser offentlig sygesikring

Vælgerne i Schweiz siger nej tak til skattefinansieret sygeforsikring.

Ved en folkeafstemning søndag har de besluttet, at de vil beholde det nuværende system, der udelukkende er baseret på privat forsikring.

Det siger valgmyndighederne, da næsten samtlige stemmer er talt op. 63 procent af de afgivne stemmer har afvist forslaget om offentlig sygesikring.

Det ville have været et kæmpe skifte i landet, hvis det var blevet et ja til offentlig sygesikring.

Det schweiziske sundhedsvæsen hyldes ofte i udlandet for at være meget effektivt, men hos mange er det også en voksende kilde til frustration, da det bliver dyrere og dyrere.

- Over de seneste 20 år er sundhedsudgifterne i Schweiz steget med 80 procent, og forsikringspræmierne er steget med 125 procent, siger Michel Matter, der er formand for lægeforeningen i Geneve.

- Det kan ikke gå længere. Det må ændres, mener han.

Fortalere for det offentlige system forsøgte at overbevise vælgerne om at stemme ja ved at sige, at det er den eneste metode til at få tæmmet udgifterne til forsikringspræmier og få skabt gennemsigtighed i udgifterne.

46 procent af vælgerne deltog i afstemningen.

I det særlige direkte demokrati i Schweiz kan borgere fremkalde en folkeafstemning om et emne, hvis de kan skaffe 100.000 underskrifter.

I øvrigt afviste 71 procent af vælgerne et lignende forslag tilbage i 2007.

I det nuværende system skal hver af de otte millioner schweizere tegne en grundlæggende sundhedsforsikring. De har frit valg til at tegne den blandt 61 selskaber.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip